Sute de bolnavi, care sufera de o forma grava de leucemie, au nevoie urgenta de un medicament din Marea Britanie.

Fiolele, extrem de scumpe, au fost cumparate pana acum de pacienti cu sacrificii imense.

Unii si-au facut credite, altii si-au vandut casele. Reprezentantii Ministerului Sanatatii cunosc situatia de 6 luni, dar nu au gasit o solutie pana acum. Medicii oncologi au cerut insistent introducerea citostaticului in programul national pentru ca tratamentele clasice le pot provoca acestor bolnavi alergii grave.

O scena induiosatoare intre un parinte si copilul sau. Tatal, profesor de chitara clasica, rasufla usurat dupa ce in ultimele 10 zile a asteptat, cu sufletul la gura, un citostatic vital pentru fetita lui.

Copila, de numai 3 ani, a fost diagnosticata cu o forma grava de cancer al sangelui. Tratamentul clasic nu-i foloseste. Dimpotriva, o poate omori pe micuta prin soc anafilactic. Alternativa, nedecontata de stat, l-a costat pe parinte o avere.

Tudor Anghelescu, tatal fetitei: "A facut o alergie la asparaginaza, medicamentul care se da in aceasta faza a tratamentului. A costat 3800 de euro, l-am gasit bine si oricum daca il luam din Germania costa 5600 de euro. Am luat o cutie cu cinci fiole , el se vinde intr-o caseta speciala frigorifica"

"30 % dintre bolnavii cu leucemie acuta limfoblastica, copii si adulti, au nevoie de acest medicament in schema de tratament. Unii si-au vandut casele, altii si-au imprumutat bani de la banca, sa-si cumpere medicamentul din straintate. O cutie cu 5 fiole costa aproape 4000 euro." relateaza Cristina Jurca, corespondent PRO TV.

Oncologii au cerut Ministerului Sanatatii inca din decembrie 2014 introducerea acestui citostatic pe lista de decontare. In lipsa lui tot tratamentul e compromis. Insa, responsabilii din Ministerul Sanatatii abia acum au convenit cu importatorul sa urgenteze procedurile ca sa aduca medicamentul in tara pentru nevoi speciale.

Marius Savu, presedinte Agentia Nationala a Medicamentului (ANM): "E nevoie ca cei de la CNAS ca se deconteze altfel costurile sunt prohibitive. In mod normal ar trebui ca in 2 -3 saptamani sa fie disponibile"

Grav este ca alte zece citostatice vor disparea de pe piata din noiembrie, pentru ca producatorii nu vor sa le mai aduca in tara, motivand ca nu le aduc profit.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro