Norme Coca 2023 - 2024

Traieste pana la patru saptamani in afara organismului uman. Este vorba despre virusului hepatitic B. Iar daca va intepati cu un obiect taios folosit de o persoana infectata, aveti risc de 30%, conform stirileprotv.ro

Nu doare, dar cu toate acestea face ravagii in interiorul ficatului. Vorbim despre hepatita B, boala care se transmite usor in lipsa vaccinarii. Din pacate, suntem fruntati in Europa la numarul infectarilor. Iar pana acum nu exista terapii care vindeca.

Dupa 1996, toti nou-nascutii au primit vaccin impotriva virusului hepatitic B. Dar sunt aceste persoane 100% protejate pe tot parcursul vietii?

"Ar fi bine sa se si testeze, nu intotdeuna daca facem un vaccin inseamna ca avem anticorpi, trebuie sa si vedem lucrul acesta", a spus dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase.

Daca sunteti nascuti inainte de 1996, deci n-ati beneficiat de vaccinare, e utila testarea pentru aceasta forma de hepatita o data pe an. Iar dupa testare, ideal ar fi sa va imunizati. Odata descoperit virusul in sange, exista situatia in care acesta e inactiv: "Nu exista purtator sanatos de hepatita B, putem spune ca e o hepatita B care nu e activa, ar trebui sa ramanem intr-o monitorizare: asta ar fi mesajul, ar trebui sa nu consuma alcool, sa nu fumam".

Alcoolul poate reactiva virusul hepatitei B. De asemenea, o data pe an veti face analize complete care va evalueaza functia hepatica. La pacientii cu virus activ, ficatul incepe sa se fibrozeze. Cu alte cuvinte, sa isi transfome celulele normale, functionale, in cicatrici. Aveti nevoie de tratament. Pentru toata viata.

"Cum scoatem tratamentul, din pacate virusul isi reia replicarea, adica reincepe sa se inmulteasca, deci e tratament pe viata, cum am lua tratament pe viata pentru hipertensiune, diabet, colesterol crescut", a spus prof. dr. Mircea Diculescu, sef sectie gastroenterologie.

Mai exista insa un motiv de ingrijorare pentru o cincime dintre acesti pacienti: "Dezavantajul hepatitei B este ca de obicei exista si suprainfectie cu virsul Delta. Asupra lui Delta noi nu avem o influenta consistenta".

Virusul hepatitic B se ia prin sange si prin relatii intime neprotejate. Daca va intepati cu un obiect taios folosit de o persoana cu acest virus, aveti risc de infectare de 30%.

Asadar, atentie cand mergeti la manichiura si pedichiura. Virusul traieste in afara organismului pana la patru saptamani, la temperatura camerei. De aceea, daca aveti o rana deschisa, acoperiti-o obligatoriu cu pansament.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro