Norme Coca 2023 - 2024

 

04-infograph_

 

 

 

Esti sau nu mai avantajat daca platesti contributia la sanatate? In lipsa unor clarificari „negru pe alb“ ale noului pachet de baza de servicii medicale, imparteala este cel putin absurda.

Se schimba, dar ramane la fel: „de noul pachet de baza de servicii medicale, care este obligatoriu, beneficiaza toti romanii, indiferent daca platesc sau nu contribu

tia de sanatate“, anunta la publicarea proiectului de lege ministrul sanatatii, spre mahnirea celor care au cerut in repetate randuri ca aceasta contributie la sanatate sa fie facultativa.

Si nu asta ar fi mirarea cea mare, intr-o tara in care 8,5 milioane de romani platesc din contributiile lor serviciile medicale ale 18 milioane de romani. Cea mai mare ineptie pe care o contine proiectul de lege, rectificata ulterior din vorbe, este faptul ca de aceleasi servicii medicale din pachetul de baza vor beneficia si cei care platesc, si cei care nu platesc sanatatea.

Cine pierde, cine câştigă? 
Ulterior, după reacţii ale actorilor din sistem care reclamau faptul că în felul acesta nimeni nu va mai plăti, iar casele judeţene ar fi bombardate cu procese, ministrul sănătăţii a făcut rectificarea: „Cetăţenii neasiguraţi vor putea beneficia doar de servicii de prevenţie, servicii medicale de urgenţă şi programe naţionale, în timp ce cetăţenii asiguraţi au în oferta garantată de stat toată gama de servicii începând cu medicina de familie, cea comunitară până la servicii spitaliceşti şi de paliaţie“.

Numai din vorbe, intenţia MS pare a fi aceea ca din cele 19 miliarde de lei colectate în Fondul Naţional al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), să asigure mai multe servicii pentru cetăţenii plătitori şi mai puţine servicii pentru cei neplătitori. În teorie, sună bine, însă se creează o situaţ

ie nedreaptă pentru plătitori, care sunt obligaţi să cotizeze şi cărora poate nu le ajung banii să facă şi o asigurare privată de sănătate.
În schimb, neplătitorii, care nu au povara contribuţiei de sănătate, dar care beneficiază pe gratis de anumite servicii medicale din banii celor care plătesc, îşi permit poate să dea banii pe o asigurare privată de sănătate care să acopere lipsurile. Nicăieri nu se precizează că cetăţenii neasiguraţi la stat nu ar avea dreptul la o asigurare privată.

Este nedrept faţă de unii româ

ni, mai ales tineri educaţi între 25 şi 35 de ani, care spun în ultimii ani că nu mai vor să cotizeze la FNUASS, şi îşi doresc în schimb să încheie doar o asigurare privată. O astfel de asigurare porneşte de la 1 leu pe zi şi poate ajunge şi la 40 de lei pe zi, în funcţie de complexitatea serviciilor asigurate. Lucrurile arată bine pentru asigurătorii privaţi, însă incertitudinea nu le dă motive de optimism. „Din punctul de vedere al asigurărilor de sănătate private, nu poate fi în acest moment identificată nevoia reală de asigurări private care s-ar crea“, spune Mihai Popescu, CEO Ergo Asigurări. Mai mult, o problemă reală este, potrivit lui Robert Chiţan, director de promovare al Gral Medical, faptul că „nu se vorbeşte de lista serviciilor neincluse în niciun pachet şi care nu sunt decontate de stat“.
Deocamdată, situaţia este ur

mătoarea: în legea aflată în dezbatere scrie că pachetul de bază asigură gratuit pentru toţi cetăţenii, fie că plătesc sau nu, servicii medicale de la prevenţie la serviciile de paliaţie. Din spusele ministrului însă, cei care nu plătesc vor beneficia de maximum trei servicii medicale.
Astfel, dezbaterea se face pe baza a două surse care se bat cap în cap: proiectul de lege şi declaraţiile oficialilor din MS. Au rămas mai puţin de două săptămâni până când oficialii MS ar trebui să ajungă la un consens referitor la ce vor face mai exact cu banii asiguraţilor.

În prezent, chiar dacă eşti asigurat, trebuie să plăteşti aproape tot, de la medicamente până la analize şi investigaţii.
Robert Chiţan, director dezvoltare Gral Medical

Acest articol a apărut în ediţia print numărul 42 a revistei Capital din săptămâna 21 octombrie - 27 octombrie 2013

 
Sursa: http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/188025.html

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro