Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aflati in control, au constatat ca linia de fabricatie respecta normele obligatorii, iar Institutul poate produce vaccin pentru sezonul 2014 – 1015.
Laborator Institutul Cantacuzino
Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au facut public, in sfarsit, raportul final in urma verificarilor pe care le-au efectuat la finele lunii februarie la Institutul Cantacuzino, dupa ce s-a constatat ca vaccinul antigripal produs aici nu corespundea cerintelor farmacopeei europene, avand o concentratie prea mare de endotoxina. Vestile sunt bune din acest punct de vedere, OMS transmitand ca linia de productie a vaccinului antigripal sezonier de la Institutul Cantacuzino corespunde tuturor normelor in vigoare si, prin urmare, institutul poate produce in mod satisfacator vaccinul pentru sezonul urmator. Totodata, dupa cum au raportat si la inceputul anchetei, specialistii de la OMS au precizat ca problemele aparute la lotul de vaccin contaminat s-au datorat presiunii sub care s-a lucrat, din cauza intarzierii cu care a fost inceputa productia. In raport se precizeaza insa ca inainte de trecerea la productia vaccinului antigripal pentru sezonul 2014 – 2015, la Institut mai raman cateva probleme de rezolvat. Astfel, recomandarea expertilor OMS este ca institutia sa dezvolte mai intai un plan de masuri pentru indreptarea neregulilor constatate, iar Agenţia Nationala a Medicamentului sa verifice ulterior respectarea integrala a cerintelor privind fluxurile tehnologice, protocoalele si pregatirea resursei umane.
Dupa cum se arata si in raportul preliminar prezentat la inceputul acestei luni, perioada optima pentru inceperea productiei vaccinului antigripal este luna martie, prin urmare, responsabilii din cadrul Institutului Cantacuzino trebuie sa grabeasca putin solutionarea problemelor semnalate de expertii OMS, pentru a putea trece in timp util la productia vaccinului pentru sezonul urmator si a nu mai aparea intarzieri ce ar putea avea aceleasi efecte nedorite. Important este ca linia de productie corespunde tuturor standardelor, iar institutul a primit unda verde pentru producerea vaccinului antigripal pentru sezonul 2014-2015, problemele care mai trebuie puse la punct fiind doar unele de natura administrativa si organizatorica. Prin urmare, in scurt timp ar trebui sa aflam ca la Cantacuzino s-a trecut deja la producerea vaccinului necesar imunizarii romanilor la incepand cu octombrie-noiembrie, specialistii incadrandu-se in perioadele de timp necesare fiecarei etape, fara a mai fi nevoie de a se face presiunile care s-au facut asupta lor, si care au avut efectul stiut.
Reamintim ca la inceputul lunii februarie, Agenţia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a interzis punerea pe piata a celor 400.000 de doze de vaccin antigripal produs de Institutul Cantacuzino, pe motiv ca serul contine o concentratie de endotoxine de 30 de ori mai mare decat valoarea admisa de organismele internationale. In replica la scandalul starnit de aceasta decizie, fostul ministru al Sanatatii l-a demis, in ultimele ore de mandat, pe seful agentiei, Marius Savu, pe motiv ca a indus inutil si nejustificat panica in randul populatiei, dand informari eronate cu privire la vaccinul antigripal, pe care l-ar fi testat fara sa anunte ministerul, intr-un laborator neconform, din Franta. Primele concluzii ale expertilor OMS veniti sa faca verificari au fost ca, pe fondul vitezei cu care s-a actionat, a comprimarii timpilor din etapa de productie si a presiunii enorme sub care s-a lucrat, apritia unor erori a fost iminenta, ceea ce a facut ca vaccinul sa fie gasit neconform.