Spitalele vor primi o suplimentare de 25% a bugetului stabilit iniţial pentru plata salariilor

Salariile personalului medical au fost mărite cu 25% pentru tot personalul de la 1 octombrie, dar creşterea propriu-zisă se va cunoaşte începând cu următorul salariu, respectiv începând cu 15 noiembrie. Pentru aceasta, formula găsită de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost suplimentarea serviciilor medicale decontate, pe baza unui act adiţional între unitatea medicală şi casă. Astfel, pentru acordarea salariilor majorate cu 25%, nu mai este necesară creşterea tarifului pe caz ponderat aşa cum era preconizat. „S-a stabilit că în fiecare lună vom înainta către Casa de Asigurări de Sănătate situaţii justificative pentru sumele care trec de valoarea de contract, ceea ce înseamnă că vom primi sumele necesare pentru plata salariilor pe bază de act adiţional”, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul interimar al Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi.

Creşterea tarifului pe caz nu era posibilă, deoarece aceasta se stabileşte prin contractul cadru, singura variantă fiind cea de suplimentare a bugetului deja alocat spitalelor pentru cheltuielile salariale. „Se va aplica un factor de corecţie la bugetul deja alocat spitalelor faţă de cheltuiala salarială pe care o au. Astfel se va face un raport între acest factor de corecţie şi serviciile realizate de spitale în limita de contract, ceea ce înseamnă că asigurăm o suplimentare de buget cu 25%. Nu va fi afectată calitatea serviciilor medicale, ci din contră. Prin această suplimentare, managerii de spitale nu vor fi nevoiţi să taie fonduri de la medicamente sau alte cheltuieli care asigură buna funcţionare a spitalului pentru plata salariilor”, a explicat ec. Robert Dâncă, directorul general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi. 

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro