Norme Coca 2023 - 2024

După mai bine de cinci luni, în care secţia UPU a intrat în lucrări de reabilitare, aceasta va putea funcţiona în totalitate din 21 decembrie 2013. Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba, a fost inaugurată, în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat și a autorităților locale și județene.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat a fost prezent sâmbătă la Alba Iulia pentru a lua parte la redeschiderea secției UPU de la Spitalul Județean Alba.

După ce a vizitat fiecare încăpere din proaspăt renovata secție, acesta a spus că ce s-a făcut la Alba Iulia este „superb” și dacă ar fi nevoit să pună o notă pe ceea ce s-a realizat nu ar putea să acorde mai puțin de ” zece”.

„Am vizitat, am văzut și concret ce este făcut respectă regulile pentru că pentru cine nu știe, noi avem un sistem de standardizare a Unităților de Primiri Urgențe care este stabilit printr-un ordin al ministrului din 2007, ordinul a mai suferit câteva modificări cum este normal. Acest ordin stabilește spațiile, fiecare spațiu pentru și unde este bine să fie amplasat, spațiul alocat minim iar aici pot spune că ordinul este respectat. Normal aici noi nu lucrăm cu un spațiu nou ci cu unul readaptat și de aici vorbim și de necesitatea unei extinderi în exterior dar ce s-a făcut este super.” a declarat Raed Arafat.

Acesta a mai precizat că realizarea de la UPU Alba ar trebui să fie un exemplu de urmat și pentru alte unității din România. De asemenea acestea a mai punctat faptul că în județul nostru colaborarea dintre ISU și UPU este una foarte bună.

Președintele CJ Alba Ioan Dumitrel a ținut să precizeze că acestă renovare nu s-a relizat deloc ușor și că s-a trecut prin greutăți inclusiv numeroase controale, „pentru că așa au vrut unii medici foști sau actuali parlamentari, au vrut să ne ajute și pe noi, în sensul să ne încurce” a spus Dumitrel.

Lucrările de reabilitare la primul tronson al Unităţii de Primiri Urgenţe din Alba au început în data de 25 iunie. La începutul lunii noiembrie, persoanele care au ajuns la UPU din cadrul Spitalului Judeţean Alba au fost primiţi în noul spaţiu funcţional şi total reabilitat.

Au urmat apoi lucrările la al doilea tronson de la urgenţe, care până în noiembrie a preluat consultaţiile.

În ceea ce priveşte primul tronson, rampa de acces a fost prelungită în ambele părţi, pentru a permite accesul simultan a două ambulanţe şi astfel să fie asigurată operativitatea cazurilor urgente.

Sălile au suferit modificări de reorganizare a circuitului, de mărire a suprafeţei şi de schimbare a ţevilor de apă. În prima sală, în partea din faţă a imobilului, a fost mutat biroul de Registratură-Informare şi tot acolo va fi şi cel de asistenţă socială. În holul unde a fost ghişeul de registratură al UPU Alba este sala de aşteptare.

În ceea ce privește finanțarea 1.230.000 lei au fost asigurații de CJ Alba pentru reparații capitale, 200.000 lei au fost alocați pentru dotări, din care 50.000 de lei au fost din sponsorizări.

Problema spitalelor închise adusă în discuție la inaugurarea UPU

Ioan Dumitrel a profitat de prezența secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii pentru a aduce în discuție problema spitalelor închise în județul Alba și care pentru care s-a promis repunerea în funcțiune. Este vorba despre spitalele de la Zlatna, Ocna Mureș și Baia de Arieș.

IC MED surpriza

 

„În ceea ce mă privește pe mine nu cred că aceste spitale se vor mai deschide și dacă finanțarea și dacă ”atenția” către sănătate va fi aceeași, există riscul ca și alte spitale să să închidă.” a declarat președintele CJ Alba Ioan Dumitrel.

Arafat a declarat că pentru din zonele rurale sau orașe mici există soluții. Chiar dacă acesta nu se vor redeschide ca spital, este obligatoriu să existe un ambulatoriu și un acces la asistență medicală.

Întrebat și despre deblocarea posturilor din sistemul sanitar Arafat a precizat că anul acesta au fost deblocate 1.200 de posturi din care 14 au fost atribuite Spitalului Județean Alba. Managerul spitalului Nicoleta Coșarcă a decarat că 2 din cele 14 posturi vor fi pentru UPU și vor fi scoase de urgență la concurs.

În cadrul evenimentului de inaugurare a Unităţii de Primiri Urgenţe, au fost înmânate plachete de mulţumire celor care au pus un umăr şi au făcut posibilă acestă reuşită.

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro