Familia unei paciente de 48 de ani spune ca femeia, sanatoasa, a fost operata pentru miscorarea stomacului si a murit in urma complicatiilor postoperatorii. Mai mult, rudele acuza ca doctorul nu si-ar fi dat interesul pentru ingrijirea victimei si ar fi refuzat sa ceara si alte opinii, cand a observat ca starea ei nu se imbunatateste. In urma plangerii rudelor, au intrat pe fir si procurorii.
Loredana, fiica femeii care a murit: "Cand facea mama febra 39, 39, il tot intrebam, "domn doctor, nu e posibil sa fi facut infectie si la alte organe?". Si mi-a zis ca nu. Nu mi se pare nici etic si nici normal ca un om pe care il declari sanatos la 48 de ani, sa moara asa."
Loredana a sperat pana in ultimul moment ca mama ei va supravietui, in urma operatiei de micsorare a stomacului pe care a facut-o la spitalul Cantacuzino din Capitala. Femeia lucra acolo de 10 ani, ca infirmiera, si acum trei luni a luat aceasta decizie, dupa o discutie cu un medic chirurg din spital.
Loredana: "In urma cu un an, o colega asistenta s-a operat la un doctor din chirurgie care voia sa isi ia specializarea pe asa ceva si avea nevoie de recomandari. A abordat-o, i-a zis sa nu apuce sa faca 50 de ani, sa ii faca si ei operatia."
Femeia a fost operata in luna septembrie. Atunci, medicul i-a facut gastrectomie longitudinala, adica i-a fost indepartata o portiune din stomac de-a lungul curburii gastrice.
Apoi, potrivit familiei, au urmat alte patru operatii in decurs de trei saptamani pentru ca au aparut mai multe complicatii. A primit si un diagnostic: fistula gastrica, adica dezlipirea operatiei pe stomac, acolo unde medicul intervenise.
Loredana: "I-a zis ca el s-a documentat si ca fistula poate sa dureze pana la doua luni, sa se duca acasa cu drena in stomac si sa vina din cand in cand la consultatii si apoi vede."
Situatia se inrautatea, iar Ioana a ajuns la Spitalul Colentina. Aici, medicii i-au depistat o alta problema: un abces splenic, adica o infectie cu puroi pe splina, si au trimis-o din nou la Cantacuzino, pentru tratament.
Loredana: "A stat doua saptamani, a facut in fiecare zi febra 39 si el imi tot zicea ca o curata si ca totul va fi bine de la antibiotic. Macar trebuia sa ne anunte ca l-a depasit situatia, poate noi gaseam alta solutie."
Dupa alte doua saptamani, Ioana a murit, iar autopsia a fost facuta la Instititul de Medicila legala. Familia sustine ca Ioana a fost o victima si il acuza pe medic de malpraxis.
Valentina Topor, avocata: "I s-a prezentat ca o operatie simpla si fara riscuri. Slabesti si apoi ne recomanzi si altor persoane. Cred ca si acest mod de abordare a fost inadecvat si dovedeste ca nu pacientul era in prim plan."
In legatura cu acest caz, conducerea spitalului precizeaza ca:
Posea Cristian, director medical Spitalul Dr. Ioan Cantacuzino: "Medicul care a operat-o sustine ca a facut tot ce se putea pentru pacienta respectiva si nu isi explica de ce a intervenit stopul cardiac. Respectam durerea familiei si este un caz tragic pe care nu vrem sa il repetam."
Chirurgul respectiv nu a putut fi contactat ca sa comenteze acuzatiile. Cazul este anchetat de Colegiul Medicilor, dar si de procurori care asteapta concluziile finale ale medicilor legisti.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro