Cercetatorii americani de la „Dana Farber” au identificat anticorpi umani eficienti impotriva coronavirusului Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu, boala infectioasa adeseori mortala.

MERS-virusCoronavirusul Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), o infectie acuta a cailor respiratorii cu o rata a mortalitatii ce depaseste 40 la suta, nu are pana la acest moment un antidot, un vaccin prin care sa poata fi prevenit.

Cercetatorii de la Institutul pentru Cancer Dana-Farber din Boston (Massachusetts) au deschis insa calea unor potentiale tratamente pentru aceasta boala infectioasa, adeseori mortala. Ei au identificat intr-o „banca” a institutului, ce contine 27 de miliarde de anticorpi umani conservati, anticorpi care neutralizeaza o parte-cheie a virusului si ii permite acestuia sa se ataseze la receptori pentru infectarea celulelor umane.

Cercetatorii, a caror activitate a fost prezentata ieri, in revista Academiei Americane de Stiinte, PNAS, au explicat ca au gasit sapte anticorpi capabili sa blocheze in mod specific MERS, dar au selectionat doar unul, acesta fiind cel mai promitator pentru cercetari suplimentare, si care a fost produs in cantitate suficienta pentru inceperea testelor la primate si soareci.

 

wayne-marascoAnticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar, capabile sa recunoasca virusurile si bacteriile straine organismului, unii avand capacitatea de a neutraliza agentii patogeni si de a-i impiedica sa infecteze celulele umane.

Doctorul Wayne Marasco, unul dintre cercetatori, a precizat ca acest tratament va fi administrat prin injectare si ar urma sa asigure protectie impotriva MERS timp de circa trei saptamani. Totusi, aceste cercetari au intarziat din cauza dificultatilor dezvoltarii unui model animal adecvat pentru MERS, a afirmat el.

Orginile coronavirusului MERS raman necunoscute. El a fost gasit la dromaderi si lilieci, dar virusologii nu stiu deomcadata cum se transmite la oameni. A aparut in Arabia Saudita, in septembrie 2012 si a provocat moartea a peste 100 de persoane, cu o accelerare serioasa in ultimele saptamani, la sfarsitul saptamanii trecute inregistrandu-se 39 de decese. Este similar virusului care provoaca Sindromul de Detresa Respiratorie Acuta (SDRA), care a provocat moartea a sute de persoane in China in 2002 si 2003.

Lucrarile pe anticorpi de la Dana Farber au fost finantate de „Defense Advanced Research Projects Agency”, agentia de cercetare a Pentagonului si Institutele nationale americane de sanatate (NIH).

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro