Romanii care refuza sa primeasca acest document isi vor dovedi calitatea de asigurat pe baza unei adeverinte valabila doar trei luni, iar cardurile care nu au ajuns la beneficiari vor fi distribuite de casele de asigurari si medicii de familie care doresc sa faca acest lucru.
Se pare ca autoritatile din Sanatate au reusit sa clarifice incertitudinile care mai pluteau in jurul cardului de sanatate, instrument care va deveni operational peste cateva zile, incepand cu 1 februarie, si a carui folosire va deveni obligatorie doua luni mai tarziu, de la 1 aprilie. Un proiect de Hotarare de Guvern lansat zilele acestea in dezbatere publica vine sa faca lumina atat in problema celor aproximativ 8.000 de persoane care refuza cardul din motive religioase sau de constiinta, cat si a celor circa un milion de carduri care nu au ajuns la beneficiari si au iscat o vie disputa intre medicii de familie si CNAS. Actul normativ contine prevederi clare in acest sens, iar odata aprobat, lucrurile ar trebui sa intre pe un fagas normal in ceea ce priveste cardul de sanatate. Proiectul de hotarare mai precizeaza si ca, „incepand cu data de 1 februarie 2015, in sistemul de asigurari sociale de sanatate se utilizeaza cardul national de asigurari sociale de sanatate de catre asigurati si furnizorii de servicii medicale, medicamente si, dupa caz, de furnizorii de dispozitive medicale in conditiile actelor normative in vigoare”.
In cazul persoanelor care considera cardul o lucratura diavoleasca sau instrumentul prin care entitati oculte urmaresc fel si fel de scopuri ascunse prin controlul total asupra individului, autoritatile au gasit solutia inlocuirii cardului cu o adeverinta care va dovedi calitatea de asigurat. Cei in cauza vor avea insa de umblat mai mult pe drumuri decat posesorii de card, intrucat respectivele adeverinte au valabilitate limitata, de doar trei luni. Asadar, adeverintele trebuie solicitate ori de cate ori beneficiarul va avea nevoie sa dovedeasca faptul ca este asigurat. Cei aflati in aceasta situatie trebuie sa depuna o declaratie de propria raspundere la Casa de Asigurari de Sanatate de care apartin, in care vor mentiona in mod expres ca refuza sa le fie distribuit cardul. In cazul in care acest instrument a ajuns deja la ei, trebuie sa depuna si cardul odata cu declaratia pe propria raspundere. Pentru a face dovada calitatii de asigurat, acestia vor avea nevoie de o adeverinta pe care trebuie o vor solicita de la ceeasi casa de asigurari. Adeverinta are o valabilitate de doar trei luni, asa ca solicitantii vor fi pusi din nou pe drumuri daca vor mai avea nevoie de un alt document dupa expirarea acestui termen. Cardurile refuzate vor fi pastrate si arhivate de CNAS pana la finalul perioadei de arhivare, in acest interval putand fi eliberate oricand asiguratilor care se razgandesc si accepta cardul.
In problema cardurilor ramase nedistribuite, se pare ca reprezentantii CNAS au cedat in conflictul cu medicii de familie care au refuzat vehement sa isi asume aceasta sarcina. Astfel, conform proiectului de act normativ, „cardurile nationale nedistribuite si predate de catre operatorul de servicii postale la casele de asigurari de sanatate se distribuie asiguratilor de catre casele de asigurari de sanatate prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta asiguratul”.
Cardurile pot fi distribuite si prin intermediul medicilor de familie care vor fi de acord sa faca acest lucru. Medicii vor elibera cardul beneficiarului la prima prezentare a acestuia in vederea acordarii unui serviciu medical. In cazul in care acest lucru nu se va intampla in decurs de un an de cand medicul a preluat cardul, acesta va fi returnat casei de asigurari, urmand ca beneficiarul sa il ridice de acolo, atunci cand va avea nevoie. Proiectul legislativ mai prevede ca „asiguratul suporta contravaloarea cardului national, precum si cheltuielile aferente distributiei acestuia in situatia solicitarii eliberarii unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorarii acestuia, in situatia modificarii datelor personale de identificare, precum si in alte situatii justificate la solicitarea asiguratului”