Haideti sa vederm, impreuna, daca au dreptate. De la Palatul Victoria, de la Ministerul Sanatatii si de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, taierile de la sanatate sunt justificate prin faptul ca s-ar fi stins arieratele.

Bugetul Ministerului Sanatatii scade la 7,9 miliarde lei in 2014, de la 9,7 miliarde lei cat a fost in 2013. Ministrul Sanatatii, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si chiar primul ministru Victor Ponta sustin insa ca bugetul real al sistemului sanitar va fi mai mare.

E normal, din moment ce noi am platit facturile din trecut, sa nu mai avem anul viitor cele 3,5 miliarde, pentru ca nu mai avem ce plati. La sanatate, sa fie foarte clar, pentru cheltuieli curente sunt mai multi bani”, a declarat Victor Ponta, cand a prezentat bugetul pe anul viitor. Si, mai spune premierul, la banii alocati de la Bugetul de Stat pentru sanatate, se adauga cei pe care ii vor aloca administratiile publice locale, in subordinea carora se afla unitatile sanitare cu paturi.

Proiectul de buget il contrazice. Cheltuielile curente sunt mai mici cu 18,3%, adica de 7,84 miliarde lei. Sunt insa mai mari, de exemplu, cheltuielile cu deplasarile in strainatate. S-a pus deoparte un milion de lei pentru anul viitor, cu 34,4% in plus fata de acest an.

Sanse sa gasesti bani suplimentari sunt sa crestem taxele. Nu poti sa gasesti pe strada, gasim daca marim taxe”, mai spune premierul.

Cu alte cuvinte, sa nu mai comentam ca vrea sa ne puna taxa la sanatate poe veniturile din chirii, pe bursele copiilor si pe tot felul de venituri care nici pe departe nu sunt venituri salariale, asa cum ar fi constitutional si cum se face in toata lumea.

 

Crestere bugetara este substantiala pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in anul 2014 sustine institutia, intr-un comunicat de presa remis astazi. Cele mai mari cresteri se inregistreaza la capitolele „servicii paraclinice”, „ingrijiri la domiciliu” si „stomatologie” (unde, fie vorba intre noi, m-a fost mai nimic si din cat s-a alocat pentru anul viitor nu se poate acoperi nici preventia la copii!). Usoare cresteri in buget sunt mentionate de CNAS si pentru „spitale”, „medicina de familie” si „specialitati clinice”,

Bugetul stabilit  de Guvern pentru CNAS, in anul 2014, este de 22,590 miliarde lei, cea ce reprezinta o crestere substantiala fata de anul 2013 si va asigura functionarea in parametri normali a sistemului de asigurari de sanatate”, se mentioneaza in coomunicatul amintit.

Presedintele institutiei, dr. Cristian Busoi, explica diferenta de 3,5 miliarde lei, prin faptul ca suma a fost consumata „pentru datoriile din trecut catre farmacii si medicamente pe programe, achitate in acest an, pentru a ne conforma termenelor de plata impuse de Directiva pentru combaterea platilor intarziate, transpusa in Legea 72/2013”. El apreciaza ca aceasta este „una dintre cele mai mari realizari din acest an ale CNAS si ale Guvernului, fiind un imens pas inainte comparativ cu situaiia anilor 2009, 2010 si 2011”.

 

Cele mai importante cresteri bugetare  pentru anul 2014, in comparatie cu anul 2013, se regasesc, potrivit comunicatului Casei, la urmatoarele capitole:

Servicii paraclinice: de la 376,581 mil lei ( 2013) la 750 mil lei ( 2014). In acest fel, asiguraiii vor avea posibilitatea sa isi faca analizele gratuite pe tot parcursul unei luni, fara a mai exista riscul de a se epuiza plafonul in prima jumatate a lunii.

Spitale: de la 7,693 mld lei  (2013) la 8,297 mld lei ( 2014). Vom evita astfel situaiia perpetuata de–a lungul anilor, ca la finalul anului bugetar sa se angajeze plati pentru anul urmator, pentru servicii spitalicesti.

Asistenia medicala primara (medici de familie): de la 1,326 mld lei (2013) lei la 1,484 mld lei ( 2014). Avem, astfel, posibilitatea  de a creste veniturile medicilor de familie odata cu noile responsabilitaii pe care acestia  le vor primi prin pachetul minim de servicii medicale.

Ingrijiri la domiciliu: de la 46,263 mil lei (2013) la 62,126 mil lei (2014).

Stomatologie: de la 13,288 mil lei (2013) la 60 mil lei (2014).

Specialitaii clinice: de la 585 mil lei (2013) la 647,768 mil lei (2014).

In concluzie, bugetul pe anul 2014 va permite buna functionare a sistemului de asigurari de sanatate si imbunataiirea calitatii serviciilor catre pacienti. Astfel, anul viitor, vom putea mentine platile la medicamente la termenul de 60+30 de zile, vom sustine cel putin 7.500 de pacienti cu afectiuni oncologice in tratament cu molecule scumpe (cu aprobarea CNAS) si va fi posibila tratarea pacientilor cu hepatita B si C, fara a mai fi nevoie de liste de asteptare”, se arata in incheierea comunicatului CNAS.

Daca luam in calcul majorarile de taxe anuntate si inflatia, care vor duce la o scumpire inevitabila a costurilor si in sanatate, atat la utilitati cat si la medicamente si materiale sanitare, vedem ca asa-zisa crestere inseamna, de fapt o scadere despre care profesionistii din sanatate sustin ca nu se poate acoperi decat prin majorarea la 6% din PIB a bugetului si cresterea salariilor pentru toti salariatii din sistem.

Temerile lor sunt sustinute chiar de proiectul de buget prezentat ieri, de primul-ministru Victor Ponta, chiar daca acesta a incercat sa ne imbrobodeasca spunandu-ne ca „va fi mai bine”.

Potrivit cifrelor prezentate, vedem ca veniturile bugetului consolidat pe 2014 vor insuma tot32,9% din Produsul Intern Brut, ca si anul acesta, PIB-ul fiind calculat in crestere, de la 625,6 miliarde lei la 658,6 miliarde lei. In  acelasi timp, cheltuielile se vor ridica la 35,1% din PIB, cursul mediu de schimb luat in calcul fiind 4,45 lei/euro, de la 4,42 lei/euro.

 

S-a taiat din felia si asa mica pentru sanatate

Guvernul a estimat un total de incasari din economie de 201,9 miliarde lei la bugetul de stat (30,7% din PIB) si o absorbtie de fonduri europene usor mai mare decat cea din strategia fiscal-bugetara, respectiv de 14,8 miliarde lei fonduri nerambursabile (2,23% din PIB) fata de 14,4 miliarde lei.

Pentru acest an, veniturile consolidate au fost calculate la 206 miliarde lei, cu 13,1 miliarde lei fonduri nerambursabile.

Cheltuielile bugetului conslidat vor insuma 231,3 miliarde de lei (35,1% din PIB), fata de 221,8 miliarde de lei in acest an (35,4% din PIB).

Inflatia este prognozata pentru sfarsitul anului viitor la 3%, de la 2% in acest an.

Numarul mediu de salariati va ajunge la 4,57 milioane persoane, de la 4,51 milioane angajati in 2013, castigul salarial mediu net fiind indicat in crestere de la 1.594 lei la 1.676 lei.

Ca masura de protectie, Guvernul pastreaza o rezerva de 10% din buget inainte de cea de-a doua rectificare de anul viitor. Aceasta masura de siguranta arata ca si in 2014 se estimeaza o crestere economica bazata pe export, un consum slab si cresteri salariale in pas de melc.

 Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro