Vaccinurile împotriva virusului HPV au reprezentat încă de la lansarea lor pe piaţa farmaceutică un subiect extrem de controversat. Acestea au fost condamnate în repetate rânduri de asociaţiile de părinţi din întreaga lume, care s-au arătat sceptice asupra efectului lor.

Un documentar difuzat de televiziunea naţională daneză, TV2, prezintă poveştile a trei tinere care s-au vaccinat împotriva virusului HPV cu vaccinul Gardasil, iar în prezent sunt bolnave, notează Reseauinternational.net.

Singurul lucru pe care aceste tinere îl au în comun cu alte sute de fete din întreaga lume este faptul că au fost sănătoase înainte de a fi vaccinate, iar acum sunt grav bolnave. Cele trei adolescente au fost examinate amănunţit, iar medicii nu au putut să le pună un diagnostic concludent şi pe măsura simptomelor pe care le au.

În cadrul documentarului este prezentată şi opinia a doi medici danezi de la Spitalul Frederiksberg, care spun că nu au mai văzut cazuri similare în întreaga lor carieră. Ambii medici au spus că le-au trimis autorităţilor daneze din domeniul sanitar o serie de sesizări, prin care le-au semnalat posibilele efecte negative ale vaccinului împotriva virusului HPV.

Dr. Louise Brinth a examinat în jur de 80 de tinere care ar fi prezentat o serie de efecte adverse după ce au fost vaccinate împotriva HPV. ”Erau ameţite, unele au leşinat, iar cele mai multe acuzau dureri de cap – dureri de cap îngrozitoare. Aveau dureri abdominale şi greaţă. Aveau mişcări musculare neobişnuite, pe care nu le puteau controla. Erau foarte obosite. Am observat un simptom care îţi sare în ochi şi care are nevoie de cercetări amănunţite”, a povestit medicul.

Henrik G. Jenson, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Danemarca, este de acord cu ceea ce spune dr. Brinth, dar ţine să precizeze că: ”întradevăr există un astfel de simptom, dar nu putem spune că există o legătură. Vaccinul este aprobat de Agenţia Europeană de Medicamente şi ei sunt cei care evaluează siguranţa unui astfel de produs”.

Trei tinere au acceptat să vorbească în faţa camerelor de luat vederi despre cum s-a schimbat viaţa lor după ce s-au vaccinat împotriva virusului HPV.  ”Am simţit foarte multă durere, iar apoi există o şansă destul de mare să fi leşinat”, a mărturisit una dintre fetele care a acceptat să le împărtăşească jurnaliştilor danezi reacţiile adverse pe care le-au resimţit după ce a fost vaccinată împotriva virusului HPV.

Alta spune că a resimţit dureri în cot şi în genunchi. "Am simţit greaţă şi ameţeală şi m-am simţit foarte, foarte obosită. M-am simţit prizonieră într-un trup care nu era al meu. În trupul unei femei care era foarte bătrână”, a mărturisit şi a treia tânără.

Toate cele trei suferă de o boală misterioasă şi sunt convinse că această afecţiune a apărut ca efect advers al vaccinului care le-a fost administrat, un vaccin ce le-a fost recomandat chiar de autorităţile daneze, se mai prezintă în reportajul prezentat la televiziunea naţională din Danemarca.

”Ne-au tot trimis la plimbare, spunându-ne că efectele adverse sunt puţine şi nu sunt grave. Simt că ne-au trădat”, a mărturisit mama uneia dintre tinere care a fost vaccinată.

 

În România, în 2008, a fost demarată prima campanie de vaccinare obligatorie a fetiţelor de clasa a IV-a împotriva virusului HPV. Campania a fost un eşec datorită reacţiilor negative a părinţilor în ceea ce priveşte această vaccinare. În prezent, la noi în ţară, vaccinarea împotriva HPV se face doar la cerere.

HPV este una din bolile cele mai răspândite pe cale sexuală, ce poate căpăta forme benigne, dar şi maligne (cancer de vulvă, cancer de col uterin). Există 100 de tipuri de HPV, iar aproximativ 30 dintre acestea sunt transmisibile pe cale sexuală. Se estimează că peste 70% din populaţia globului a fost sau este infectată cu unul din tipurile virusului papiloma uman (HPV).

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro