sandra alexiu

Pacientul trebuie sa isi regandeasca felul in care a fost educat, ca totul se rezolva la spital, trebuie sa invete niste pasi pe care trebuie sa-i faca, trebuie sa inteleaga sa se duca la medic pentru consultatii si analize preventive pentru ca altfel poate ajunge sa isi plateasca consultatiile si tratamentele bolii agravate.

Aceasta este marea schimbare pe care o aduce pachetul de baza de servicii medicale, dupa cum a explicat intr-un interviu acrodat Ziare.com, secretarul Asociatiei Medicilor de FamilieBucuresti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu: "In timp, pacientul va trebui sa invete consecintele faptului ca nu s-a dus la consultatiile preventive si sa isi asume riscul de a ajunge bolnav in stadii avansate la medic."

Accentul se va pune pe preventia bolilor si pe asistenta medicala primara, astfel incat la spital sa ajunga numai cazurile care au in mod real nevoie de spitalizare. "Schimbarea aceasta de paradigma a daramat ministri in 23 de ani", spune dr. Sandra Alexiu.

Ce anume schimba in mod concret pachetul de baza pentru fiecare pacient in parte, dar si pentru medici, aflati din interviu.

Pachetul de baza anuntat de ministerul Sanatatii se adreseaza tuturor pacientilor sau numai celor asigurati?

Pachetul de baza in asistenta primara, segmentul la care ma refer eu, se adreseaza tuturor. Un sistem de sanatate are rolul de asigura tuturor membrilor societatii un minimum de servicii medicale. Noi suntem acum dupa 20 de ani in care oamenii au fost invatati ca numai cei care platesc beneficiaza, ceea ce nu e adevarat. Au existat scutiti de la plata, iar banii pentru serviciile medicale prestate acestor pacienti nu au fost platite niciodata. Altii care au fost platitori corecti nu au putut beneficia de servicii medicale cand aveau nevoie, pentru ca se terminau fondurile.

A fost oricum o mare minciuna. Statul a zis "platiti ca noi va dam totul", ceea ce nu se poate. Niciun sistem de sanatate nu asigura totul, tuturor. Ceea ce se asigura tuturor cetatenilor, in sistemele civilizate, este un pachet de baza. Cel care plateste va beneficia de niste lucruri in plus, pe langa pachetul de baza asigurat tuturor. Asadar trebuie sa ne dam jos ochelarii de cal si sa intelegem ca directia in care mergeam nu era buna, de aceea am ajuns unde am ajuns, adica spre fundul prapastiei.

Dar faptul ca de acest pachet de baza vor beneficia si neasiguratii nu va bloca si mai mult sistemul. Nici acum nu sunt bani, nu se fac decontarile cum trebuie catre spitale?

Daca sistemul va merge, in spitale nu vor mai ajunge decat cazurile care destinate in mod real spitalizarii, dupa anumite criterii de internare si cu anumite diagnostice. Filtrele de la medicul de familie si din ambulatoriul de specialitate vor selecta ce ajunge in spital. Pentru a ajunge la asta trebuie sa investesti in asistenta medicala primara si in ambulatoriu, pentru a permite diagnostice corecte si tratamente pe masura la acest nivel.

Deci orice om se va putea duce la medicul de familie si va beneficia de niste servicii de baza. Care sunt acestea?

In primul rand, servicii de preventie, adresate celor sanatosi. Vaccinarea copiilor este unul dintre ele. Aici avem o mare problema - tot mai multi parinti refuza vaccinarea pentru ca au auzit tot felul de zvonuri absolut neintemeiate, iar o campanie sustinuta provaccinare inca nu a existat. Apoi sunt controalele perioadice, screening-ul, din care medicul selecteaza persoane cu diverse categorii de risc.

Sa zicem ca faci screening pentru depistarea cancerului de col si reusesti sa controlezi aproape toata populatia feminina activa sexual a Romaniei (intre anumite limite de varsta), prin frotiul Papanicolaou. In acest fel selectionezi anumite grupe de risc si te concentrezi pe aceste persoane, cu un diagnostic si un tratament corespunzator. Toata lumea are de castigat aici: femeile sunt diagnosticate in stadii precoce, tratabile si vindecabile, cheltuiala sistemului de sanatate este mai mica, populatia feminina este protejata.

La fel putem da exemple in screeningul altor forme de cancer. Pentru prima data va fi inclusa in preventie si sanatatate mintala. Depistezi o depresie incipienta, o tratezi, nu mai ajungi intr-o faza foarte grava la spital.

Deci acest pachet de baza pune accentul principal pe preventie

Da. Si pentru ca pana acum nu s-a investit major in preventie. Cea mai mare problema a sistemului actual este ca banii sanatatii merg in imensa lor majoritate catre spitale si catre decontarea de medicamente, cele mai scumpe fiind cele din programele nationale.

Si camerele de garda vor fi degrevate de urgentele care nu sunt cu adevarat urgente. Pacientul percepe diferit urgenta fata de un medic. Daca UPU impreuna cu un traumatism minor ajunge un infarct, medicii de la UPU trebuie sa selecteze urgentele in functie de anumite criterii, pe prioritati, acolo vorbim de salvarea unor vieti! Dar pentru ca acest sistem sa functioneze, trebuie pregatite foarte bine toate segmentele sistemului. Pentru urgente minore, acolo unde vor exista centre de permanenta sau medici in garda la domiciliu, pacientii vor putea apela la medicii de familie

A aparut o spaima ca nu te mai poti duce la medicul de familie decat o data la trei luni, o data la trei ani...

Nu e nimic de speriat. In pachetul de baza se spune ca, spre exemplu, pacientul cu diabet este monitorizat odata la trei luni. Vorbim despre pacientul stabil, fara complicatii, care nu s-a destabilizat. Si astazi vine odata la trei luni pentru reteta. Deocamdata neavand cardul de sanatate, nu functioneaza reteta "refill", care permite ca medicamentele prescrise pe trei luni sa fie cumparate treptat, nu deodata. Softul pentru adaptarea acestui tip de reteta e pregatit, trebuie doar pornit.

Periodicitatea cu care pacientul se va prezenta la control pentru anumite boli se va preciza ulterior si este preluata din ghiduri internationale, dupa dovezi medicale solide. Un pacient stabil care a invatat sa isi monitorizeze boala cronica nu trebuie sa mai vina atat de des la medic. Astazi el vine la consultatie lunar pentru ca asa il forteaza sistemul de eliberare a retetei compensate. Ca sa ajungem la situatia ideala de doua consultatii pe an, e nevoie ca omul sa vina la consultatiile preventive prevazute in pachetul de baza, sa il depistez la timp si sa il stabilizez.

Dar daca pacientul sufera o complicatie in cele trei luni?

Daca se decompenseaza devine pacient acut, devine o urgenta de un anumit tip si intra deci in alta categorie de serviciu. Intr-un episod acut pacientul va avea dreptul la doua-trei consultatii/episod.

Cate consultatii preventive sunt prevazute in pachetul de baza?

Depinde de riscul din familie. Cu cat ele sunt mai mari, consultatiile preventive sunt mai dese. Si depinde zona de varsta. Sub 40 de ani, odata la trei ani. Peste 40 de ani o data pe an. Dar ce trebuie inteles este ca acest pachet de baza este un schelet care are nevoie de foarte multe ajustari pentru a deveni fapt implinit. E nevoie de modificarea legislatiei secundare, a metodologiilor, a criteriilor de trimitere, a listei de medicamente compensate.

Ce pierde, ce castiga pacientul?

In primul rand, castiga un mod structurat de a fi consultat periodic pe toate chestiunile de boala si de sanatate. Ce pierde? Trebuie sa isi regandeasca felul in care a fost educat, ca totul se rezolva la spital. Trebuie sa invete niste pasi pe care trebuie sa-i faca, nu se va mai putea duce glont unde vrea el, cand vrea el. Nu mai vine la medicul de familie sa solicite bilet de trimitere, ca la autoservire.

Biletul de trimitere se elibereaza daca medicul considera, in urma unei consultatii. Astazi suntem fortati sa eliberam bilete de trimitere pentru a inchide un circuit birocratic al multor specialitati: pacientul trebuie sa primeasca bilet pentru a face un control de specialitate in urma caruia primeste o scrisoare medicala pe baza careia poate reveni inapoi la medicul de familie sa primeasca anumite medicamente compensate, practic pui pacientul pe drumuri pentru a obtine o hartie in plus.

Este si o forma de responsabilizare a pacientului?

Indirecta. Pentru ca nu se spune niciunde - cel putin in ACEST proiect de pachet de baza, plasat pe site-ul MS - ca daca nu ti-ai facut consultatiile preventive, vei fi nevoit sa te duci de mai multe ori pe an la doctor si vei ajunge sa platesti din consultatii. Nu cred ca vreun politician isi va permita sa spuna: in afara de cele consultatiile prevazute pe restul le platesti daca nu ai fost la cele preventive, daca veneai la timp, nu mai faceai complicatii.... cel putin NU deocamdata.

Un exemplu, pentru copii, in pachetul de baza intra consultatia preventiva la stomatolog si sigilarea maselutelor curate, fara carii. Parintele nu va mai plati. Dar copilul la 6 ani va avea dinti buni daca din prima copilarie a primit preparate de fluor pentru profilaxia cariei dentare, altfel va avea carii pentru tratamentul carora parintele va plati.

In timp, pacientul va trebui sa invete consecintele faptului ca nu s-a dus la consultatiile preventive si sa isi asume riscul de a ajunge bolnav in stadii avansate la medic.

Este o schimbare de paradigma, nu mai cheltuiesti atat de multi bani in spitale pentru ca investesti in preventie. Schimbarea aceasta de paradigma a daramat ministri in 23 de ani. Dar daca nu se rupe pisica se duce totul de rapa. Si asa situatia este extrem de grava.

In ruralul romanesc, acolo de unde omul nu a iesit poate niciodata, acolo trebuie sa ii fie rezolvata problema. Daca vrei sa gasesti femeile cu risc de cancer la col de acolo vii cu caravana sau lasi medicul de familie sa isi faca treaba. Pentru Papanicolaou nu trebuie sa trimiti femeia la ginecolog. In toate tarile civilizate medicul de familie face Papanicolaou, pune sterilete, in America face si cezariene, face parte din curricullumul lui de pregatire. In Romania nu este lasat practic sa isi exercite competentele.

Va fi greu sa mobilizezi sa responsabilizezi oamenii fara sa existe o sanctiune explicita, ci doar implicita experimentata in timp.

Sa fii astazi supus sistemului sanitar din Romania e o sanctiune in sine. Orice pacient a inteles lucrul acesta. Oamenii au fost destul pedepsiti. Umbla dupa citostatice, dupa medicamente prin strainatate, nu au acces la medicamente inovative care nu au mai intrat in Romania de 5 ani. Toti trebuie sa schimbam ceva si sa acceptam ca e nevoie de asta.

Inteleg ca, teoretic, lucrurile sunt structurate. Dar spuneti ca e nevoie de modificari majore de legislatie secundara.

Sigur ca da. Daca vrei sa fac screening, trebuie sa pregatesti sistemul, in Romania nu s-a facut in mod organizat. Daca vrei sa monitorizez niste boli, trebuie sa imi creezi instrumentele sa fac asta. De exemplu, trebuie sa pot sa trimit direct pacientul la spirometrie fara trimitere de la pneumolog, asa cum trebuie sa fac acum. Daca am rezultatul de la spirometrie pot sa ii prescriu un spray, dar trebuie sa ma lasi sa fac asta, pentru acum medicamentul e cu steluta in lista de medicamente si medicul de familie nu il poate prescrie direct ci, asa cum v-am spus inainte, pe baza unei scrisori medicale de la pneumolog.

Si a preveni complicarea unei boli cronice prin prescrierea unui medicamant e tot preventie combinata cu monitorizarea. Daca mie imi dai voie sa il trimit direct la analize si sa ii scriu medicamentele, ii iei si pneumologului de pe cap activitatea de a scrie scrisori, astfel incat se poate ocupa de cazurile grave, de TBC etc. Suntem blocati in protocoale de prescriere. Pacientul cara hartii, medicul specialist nu mai are timp sa se ocupe serios de cazurile grave, toti fac hartii, pacientul nu mai e vazut cu competenta.

La fel cu sanatatea mintala, cu care noi avem o problema mare, un trend crescator infiorator, mai ales pe lucrurile simple, depresii usoare, sindroame de burn out, anxietati. Toti trebuie trimisi la psihiatri care nu mai fac fata. In alte tari asemenea lucruri marunte nu au treaba cu psihiatrul, ci cu medicul de familie, poate cu psihologul, terapii complementare. Am lasat fara replica medicii din alte tari cand le-am zis ca eu in Romania nu am dreptul sa prescriu Xanax fara scrisoare medicala de la psihiatru. De ce sa nu ia medicul de familie acele cazuri care sunt de competenta sa si sa ramana psihiatrul cu cazurile grave?

Deci daca lucrurile acestea nu sunt schimbate, pachetul de baza nu va schimba nimic, inteleg.

Pachetul de baza, asa cum este acum, are nevoie de o regandire completa a legislatiei. E un schelet. Dar daca el e agreat, daca exista vointa politica, nu e greu de rezolvat legislatia secundara, nu e greu sa scoti stelutele si toate emoticoanele din lista de compensate si sa reimparti competentele de a prescrie medicamente, adica sa pui in acord pachetul de baza cu lista de medicamente.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro