Saisprezece medici din România au primit marti creditare din partea Consiliului European de Resuscitare pentru utilizarea tehnicilor învătate în cadrul primului Curs European de Traumă, organizat pentru prima oară în tara noastră, la Centrul National de Instruire în Asistentă Medicală de Urgentă si Dezastre de la Târgu Mures.

dr. Cristian Boeriu, coordonatorul SMURD

'Este primul Curs European de Traumă care se organizează în România, de către Consiliul European de Resuscitare în parteneriat cu Fundatia pentru SMURD. La curs au participat 16 medici din România — din spitale, respectiv din unitătile de primiri urgente, anestezie terapie intensivă si de la ambulantă — si 10 instructori, dintre care cinci din România si cinci tări ale UE. Este primul curs european de traumă care se desfăsoară în România, a durat două zile si jumătate, toti cei 16 participanti au reusit să treacă examenul final si au primit acreditarea din partea Consiliului European de Resuscitare să utilizeze tehnicile învătate în tările UE', a declarat marti dr. Cristian Boeriu, coordonatorul SMURD.

Potrivit acestuia, printre cei 16 medici care au participat la Cursul European de Traumă de la Târgu Mures s-au numărat si patru medici tineri, cu posibilităti materiale reduse, cărora Fundatia pentru SMURD le-a oferit burse, în sensul suportării taxei de curs, precum si a costurilor cu cazarea si masa.

Boeriu si-a exprimat speranta ca acest curs să fie urmat si de altele, astfel încât unicul Centru National de Instruire în Asistentă Medicală de Urgentă si Dezastre, care a fost deschis anul trecut, în octombrie, la Târgu Mures, să găzduiască cel putin alte două-trei evenimente similare, anual.

'Noi sperăm ca acesta să fie doar începutul, pentru că intentia Consiliului European de Resuscitare este să extindă acest tip de curs în toate tările UE, România fiind una dintre putinele tări în care, până în acest moment, nu s-au desfăsurat astfel de cursuri si iată, acum, intrăm în circuitul european. Sperăm că vom reusi să organizăm între două si trei cursuri pe an, există foarte multe tări UE în care se desfăsoară. În medie sunt 3-4 cursuri pe tară, noi, centrul de la Târgu Mures, am fi foarte multumiti dacă am reusi să organizăm două-trei cursuri', a precizat Cristian Boeriu.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matis, editor: Diana Dumitru)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro