Salvati Copiii a transmis miercuri un comunicat de presa prin care trage un semnal de alarma cu privire la decizia anuntata de Ministerul Sanatatii de a reduce la jumatate bugetul alocat ingrijirii nou-nascutilor premature despre care afirma ca va cauza cresterea numarului de DECESE in maternitati.

“Lipsa instrumentelor si materialelor specifice necesare interventiei imediate, masurata uneori in secunde sau minute pentru salvarea copiilor, va crea obstacole de netrecut in activitatea medicilor. Daca nu vor fi alocate sumele de bani macar la nivelul anului 2013, preconizam, din nefericire, pentru prima data din 1994, o evolutie ascendenta a mortalitatii infantile. Vom inregistra sute de decese ale copiilor prematuri care puteau fi prevenite, dar a caror producere este acceptata nemilos in planurile bugetare ale Guvernului actual”, se spune in comunicat.

Potrivit sursei citate, mortalitatea infantila ramane un “capitol sumbru” pentru Romania, plasand tara noastra, dupa sapte ani de integrare europeana, inca pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile mai mult decat dubla (9 la mie) fata de media europeana de 4 la mie. Conform analizelor Salvati Copiii, o treime poate fi salvata prin dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante si prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame si copii.

 

“Intentia Ministerului Sanatatii de a opri finantarea corespunzatoare a terapiei intensive neonatale devine de neinteles daca tinem seama de faptul ca propunerile pentru Bugetul Romaniei pentru 2014 contin mariri semnificative de sume alocate unor institutii sau activitati care nu pot sta laolalta, din punct de vedere al prioritatii morale sau al primordialitatii juridice, cu cauza supravietuirii copiilor prematuri. Nu vorbim despre bunuri, confort sau crestere economica, ci despre dreptul la viata al unor copii, drept fundamental a carui implinire depinde doar de noi, de dumneavoastra, de toti cei care pot contribui direct sau indirect”, se mai arata in text.

“Primele ore din viata unui bebelus prematur sunt pline de riscuri, iar fara un ajutor calificat pe care-l pot oferi doar medicii neonatologi, el are sanse minime de supravietuire. Este de neiertat ca multe dintre pierderile de vieti de copil inregistrate anual  ar putea fi evitate daca ar exista suficiente resurse pentru ca nasterea si ingrijirea ulterioara sa aiba loc in conditii de siguranta si cu toate instrumentele si materialele la indemana”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Salvati Copiii.

 

Organizatia propune evaluarea situatiei financiare din maternitati si sectiile lor de neonatologie si stabilirea unor bugete realiste care sa asigure echipamentele medicale necesare si un personal suficient pentru ca si cei foarte mici sa se bucure de viata. Prin eforturi proprii, datorita generozitatii contribuabililor prin campania 2 la suta, dar si a companiilor, in perioada 2012-2014, Salvati Copiii a dotat cu incubatoare, ventilatoare de respiratie si mese de nastere 18 maternitati, propunandu-si pentru perioada urmatoare modernizarea a inca 29 de maternitati si sectii de nou-nascuti din tara, in valoare de 3.374.000 de lei.

Sursa foto: Salvati Copiii Romania

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro