Cresc costurile intervenţiilor medicale la privat! Chiar dacă sunteţi asigurat, nu veţi mai beneficia de nicio reducere din partea statului dacă mergeţi într-o clinică privată, aşa cum se întâmpla până acum. Asta pentru că în contractul cadru e prevăzut ca spitalele private să scadă tarifele la nivelul celor decontate de CNAS pentru spitalele publice dacă vor să primească în continuare bani de la stat. Privaţii sunt nemulţumiţi şi spun că tarifele se reflectă în servicii mai bune şi în salarii mai mari.

n prezent, pentru o angiografie cerebrală efectuată într-un spital de stat, CNAS decontează 331 de lei. Aceeaşi angiografie costă într-o clinică privată 700 de lei. 331 de lei primeşte spitalul privat de la stat, ceea ce înseamnă că pacienţii care au trimitere de la medic plătesc 369 de lei. De luna aceasta, spitalele private care nu vor semna noul contract cadru vor afişa pentru această investigaţie un preţ de 700 de lei atât pentru asiguraţi cât şi pentru neasiguraţi.

Pentru un RMN la cord veţi plăti 1.600 de lei, iar pentru unul la genunchi, 650 de lei. O ecografie la tiroidă va costa 130 de lei, iar o mamografie, 110 lei, faţă de 80 de lei cât plăteaţi până acum.

Pentru o naştere naturală veţi plăti între 3.500 şi 8.000 de lei, iar pentru o cezariană între 5.700 şi 9.500 de lei. Până acum, beneficiaţi de o reducere cuprinsă între 900 de lei şi 2.300 de lei.

Nu toate spitalele au luat decizia să nu semneze noul contract cadru. Cele care îl vor semna vor scădea tarifele. Preşedintele CNAS, Radu Ţibichi, spune că "Principiul asigurărilor de sănătate este ca serviciul respectiv să fie decontat la un tarif mediu atât în privat, cât şi la stat. Pentru serviciile contractate cu casa de asigurări de sănătate, privaţii nu pot contracta sume în plus. De asemenea, contractul cu spitalul privat şi cel public face obiectul unei negocieri. Acum, este respectată legea concurenţei. Nu este diferenţă de tratament între cele două sisteme, public şi privat."

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro