Însă, în afară de bugetul Ministerului Sănătăţii, Finanţele nu au publicat cifre din care să reiască cum s-a ajuns la suma de mai sus, cât sunt veniturile obţinute de la asiguraţi, câţi bani sunt subvenţii din bugetul de stat şi câţi bani vin de la autorităţile locale.
Ca pondere în PIB Sănătatea rămâne ca şi în ultimii ani cu 4%. Bugetul Ministerului Sănătăţii – din care sunt asigurate programele naţionale de sănătate – este de 7,7 miliarde de lei, în creştere cu 10% faţă de anul trecut.
Restul banilor, 23,4 mld. lei (5,2 mld. euro) sunt ai Casei Naţionale de Asigurări Sănătate (CNAS). Însă bugetul Casei nu este publicat, acesta putând fi doar dedus scăzând din suma totală acordată Sănătăţii sumele acordate ministerului de resort. Nu este clar, în aceeaşi vreme, care sunt banii Casei în 2015, pentru a putea evalua creşterea sau descreşterea bugetului instituţiei. În bugetul publicat pe site-ul CNAS bugetul estimat în 2015 este de 23,5 miliarde de lei, iar în raportul de prezentare a bugetului pe 2016 Finanţele vorbesc de un buget total pentru Sănătate de 28 de miliarde de lei pentru acest an. Acest lucru înseamnă că bugetul CNAS este în 2015 de 21 mld. lei de vreme ce alocările Ministerului Sănătăţii sunt de 7 mld. lei. Nu există nicăieri nicio estimare în privinţa creşterii bugetului Sănătăţii din veniturile asiguraţilor ştiind că o parte din nişele fiscale au fost închise în acest an – se plăteşte CASS pentru o serie de venituri precum cele din dividende, o parte din activităţi independente au fost reclasificate ca dependente, mai mult, numărul de salariaţi este anticipat să crească anul viitor cu 160.000.
În privinţa bugetului ministerului, din cele 7,7 mld. lei, un miliard de lei merge spre salarii, în creştere cu 30% faţă de acest an. Aici se vede majorarea decisă de fostul guvern a salariilor medicilor cu 25%. În sistemul medical salariile medii au fost mereu sub salariul mediu net pe economie. Însă şi aici există o disparitate foarte mare între salarii, medicii tineri fiind cei mai afectaţi de salariile mici. În urma majorărilor salariale, salariile în Sănătate au ajuns la nivelul salariului mediu. Datele INS publicate ieri au arătat că salariul mediu net pe economie a fost în octombrie de 1.871 de lei, iar salariul în Sănătate şi asistenţă socială de 1.869 de lei, în creştere cu 16% faţă de septembrie.