În contextul unei finanțări publice insuficiente și a înăspririi condițiilor pentru mediul de afaceri, sistemul de sănătate a ajuns într-o stare avansată de degradare. Soluțiile? În opinia specialiștilor, ar fi necesare investiții în tehnologie, în personal sau aplicarea unei legi a parteneriatului public-privat.

Sănătatea, unul dintre cei mai importanți piloni pe care se dezvoltă o țară, este un sector în care nu s-a investit ceea ce se reflectă și în imaginea acestui sistem: tot mai mulți medici ajung să lucreze în străinătate, spitalele sunt deteriorate și duc lipsă de resurse, pacienții nu au un acces extins la tratamente și servicii medicale. Ce ar fi de făcut? Investiții mai consistente, susțin atât analiștii, cât și oamenii de afaceri.

În opinia lui Laurențiu Mihai, director executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, sistemul de sănătate din România are nevoie de numeroase reforme structurale pentru a fi pus pe niște baze sustenabile și pentru a servi nevoilor reale ale pacienților, însă unul dintre elementele definitorii ale unui sistem sanitar modern ar trebui să fie creșterea accesului la tratament pentru pacienți.

Nawaf Salameh, fondatorul grupului Alexandrion, medic de profesie, spune că trebuie să ne ținem medicii buni acasă și să modernizăm sistemul sanitar de stat, astfel încât spitalele să poată oferi o îngrijire cât mai completă și corectă pacienților.

„Să nu mai vedem saloane supraaglomerate, spitale care nu au resursele de a face investigații de rutină sau care, și mai rău, sunt adevărate focare de infecție“, spune el. Pentru a se ajunge la așa ceva „sistemul de sănătate trebuie să fie puternic încredințat sistemului de asigurări pentru a-l face să funcționeze, folosind eficient resursele disponibile”, declară Cristian Pârvan, secretar general al AOAR. 

Dan Goicea, proprietar al Cocktail Holidays, atrage atenția precizând că sănătatea nu poate fi îmbunătăţită doar prin dezvoltarea unei baze de tratare a bolilor foarte bună, ci şi printr-o prevenţie, în care până acum nu prea s-au făcut investiţii. În același timp, profesorul universitar Cristian Păun susține că „este timpul și cazul să regândim importanța sistemului privat de sănătate și să acordăm mai multă libertate indivizilor când optează pentru un sistem sau altul, să punem în concurență directă și reală sistemul public cu cel privat de sănătate și să acordăm facilități suplimentare celor care investesc în acest domeniu foarte vital (avem deja exemplul serviciilor stomatologice care este un real succes în România)“.   

Extindere accelerată a clinicilor private  Un sistem care vine în întâmpinarea nevoilor pacienților este cel privat. Clinicile private au ajuns să fie tot mai căutate de români datorită diversității serviciilor oferite: de la sistem de urgență până la medic specialist dedicat pacientului. În ciuda contextului fiscal nu prea prietenos, clinicile private au ajuns să se extindă foarte mult atât în Capitală, cât și la nivel regional, în ultimii doi.

În ultimii doi ani, MedLife s-a extins în Iași, Galați, Constanța, Timișoara și Cluj. Pe lângă extinderea regională, rețeua s-a dezvoltat și în București. Printr-un proces accelerat de dezvoltare a trecut și Regina Maria. Compania deschis cinci centre în Craiova,  Cluj, Iași, Timișoara sau Constanța. Pentru Medicover, cele mai recente investiții a vizat lansarea unei clinicii în Timișoara, extinderea clinicii Medicover Victoriei. Anul trecut, compania a inaugurat cea mai mare clinică multidisciplinară din zona Pipera, ce include și Medicover Wellness Center. Și în cazul rețelei Gral Medical, extinderea a fost semnificativă în ultimii ani. Astfel, rețeua de clinici Gral a ajuns la 45 de centre.
Mai mulți bani pentru sănătate

În 2016,  vor creşte cheltuielile cu sănătatea cu 3,12 miliarde lei, respectiv 13,5%, de la 28,04 miliarde lei în programul rectificat pe 2015 la 31,17 miliarde lei, astfel că ponderea acestora în PIB va urca de la 4% la 4,2%, iar în totalul veniturilor de la 12,3% la 13,5%, potrivit proiectului de buget.

Mai avem un drum lung de parcurs până la un sistem medical modern și eficient. Pe lângă faptul că spitalele au deficit de aparatură și de personal, salariile nu sunt nici pe departe pe măsura efortului depus. Cred că în sistemul de sănătate ar putea funcționa foarte bine o lege a parteneriatului public-privat.
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României

Sistemul de sănătate din România este foarte bine reprezentat din punctul de vedere al unităților medicale. Sigur că sunt și lipsuri de tip condiții de cazare, dotare și personal calificat în unele zone, pe lângă problema cronică a finanțării deficitare, dar sunt probleme de care se ocupă Autoritățile, respectiv Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Mediul privat în cifre

MedLife Își desfășoară activitatea în 16 clinici din București, Timișoara, Brașov, Arad, Craiova, Galați, Iași, Cluj și Timișoara, 18 laboratoare proprii de analize, 10 unități spitalicești în București, Brașov, Arad, Craiova și Iași, dintre care un spital de pediatrie, unul de ortopedie și unul de obstetrică-ginecologie, 3 maternități în București și în țară, 30 de centre medicale generaliste în București și în țară, 13 centre de excelență cu specializare unică, 8 farmacii proprii reunite sub rețeaua PharmaLife Med.  

Regina Maria Înseamnă: 24 de locații proprii, 4 spitale, 2 maternități, 6 campusuri medicale, 6 centre de imagistică, 13 laboratoare acreditate, bancă proprie de celule stem și peste 180 de policlinici partenere în țară. În 2014, compania a inaugurat clinica din Craiova și a doua clinică din Cluj, iar anul acesta adeschis primul campus medical în Iași, cu un centru imagistic de excelență și o investiție de 1,8 milioane de euro, prima clinică din Timișoara, cu o serie de facilități high-tech, și cea de-a doua clinică din Constanța - Policlinica pentru copii Delfinariu.

Gral Medical A ajuns la o rețea națională de 45 de centre: 10 laboratoare, 20 centre de recoltare, 14 clinici și 1 spital privat. Bugetul de investiții se ridica la 5.5 milioane de euro, din care am folosit 1,5 milioane de euro pentru cele 2 clinici de mari dimensiune în București și Ploiești inaugurate în prima parte a anului. În paralel au fost deschise peste 20 de centre de recoltare în 7 județe din provincie. Pentru anul 2016, Gral Medical are ca țintă deschiderea a încă doua centre importante în orașe cu o populație de peste 300.000 de locuitori.

Medicover Dispune de o rețea de 16 clinici în București și în țară (Timișoara, Cluj, Constanța, Iași, Ploiești, Brașov), precum și de un spital generalist. Creșterea din ultimii doi ani a fost de peste 30%. Cele mai recente investiții au vizat lansarea clinicii din Timișoara, una dintre cele mai mari clinici multidisciplinare cu peste 20 de specialități, extinderea clinicii Medicover Victoriei, cu o echipă de 100 de medici și 30 de specialități, precum și noi servicii pentru specialitățile dermatologie.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro