A treia Conferinta Nationala de Sanatate Publica din Romania a adus la Timisoara zeci de specialisti in domeniu, cercetatori, profesori, reprezentanti a 12 specialitati din intreaga tara. Care sunt problemele cu care se confrunta sanatatea publica din Romania sau care este in prezent atitudinea fata de vaccinare sunt doar cateva dintre subiectele abordate.
“Eu prin sanatate publica inteleg in primul rand, bineneteles si specialitatea de sanatate publica, dar in primul rand sanatatea populatiei in cazul nostru, din Romania. Acesta este motivul pentru care am provocat aceasta conferinta, pe care o gandesc ca pe un laborator de stiinte, de idei si de solutii pentru sanatatea populatiei. Sigur ca sunt o serie de probleme pe care le-am prezentat si in cadrul referatului general al conferintei, care trebuie avute in vedere, care trebuie luate in considerare, pentru ca sunt foarte serioase. Si aceasta este o noua motivatie pentru care am provocat aceasta manifestare, pentru ca specialistii, atat din medicina preventiva cat si din cea curativa, sa se intalneasca, sa-si dea mana, sa se inteleaga, sa-si inteleaga problemele unii celorlalti, sa inteleaga si mai bine problemele cu care se confrunta sanatatea populatiei din Romania si sa gasim solutii cu care sa sprijinim pe cei care decid pana la urma ca lucrurile sa se schimbe in bine”, a precizat conf.dr. Emilian Popovici, directorul Institutului de Sanatate Publica Timis.
“Atata timp cat avem tuberculoza si suntem pe primul loc intre statele membre ale Uniunii Europene si tuberculoza este un indicator dupa care esti judecat in privinta dezvoltarii economico-sociale; atata timp cat cancerul de col uterin este principala cauza de mortalitate la femeile care se afla la varsta procreerii; atata timp cat avem o epidemie nedeclarata de hepatita C, care este o boala cu implicatii serioase pentru sanatatea oamenilor si chiar pentru prognosticul lor pe viata; atata timp cat ne mai confruntam cu atatea probleme legate de emigrarea masiva a medicilor, de numarul din ce in ce mai redus al medicilor din tara, de scaderea numarului de asistente, avem, iata, o suma de probleme pe care trebuie sa le semnalam, sa le scoatem in evidenta, sa le semnalam, binenteles, politicului, pentru ca lucrurile sa se schimbe cat mai repede posibil in bine pentru sanatatea oamenilor”, a spus conf.dr. Emilian Popovici.
Romanii nu se mai vaccineaza ”pentru ca nu s-au facut campanii de informare a populatiei cu privire la vaccinuri, din partea celor care ar trebui sa le faca in mod oficial, iar pe de alta parte exista o campanie de dezinformare in permenenta pe internet.
Si, vedeti, scaderea aceasta a acoperirii vaccinale este din ce in ce mai accentuata si eu personal nu vad masuri serioase, ca sa spun asa, care sa schimbe aceasta situatie de fapt.
Pe fondul acesta de scadere permanenta a acoperirii vaccinale, pe care o remarcam de niste ani, sigur ca este posibil ca boli considerate cel putin partial uitate sa revina. Si aici nu ma refer la bolile stapanite prin vaccinare, incepand cu difteria si terminand cu rujeola. Este posibil sa ne confruntam si cu alte boli cum ar fi , de exemplu, posibil, spun, cum ar fi de exemplu poliomielita, pentru ca Romania la ora actuala este pusa in acelasi plan cu tari precum sunt Bosnia-Hertegovina, Ucraina, sau cum este Georgia si nu cred ca este o pozitie onoranta pentru Romania ca sa fie pusa la egalitate din acest punct de vedere cu tarile mentionate”.
autor: DELIA SESCU BARBU