Dacă reforma spitalelor reuşeşte, dacă unităţile medicale vor funcţiona eficient, atunci salariile medicilor vor creşte şi se va rezolva şi problema aprovizionării spitalelor cu medicamente, a promis sâmbătă potenţialul viitor Ministru al Sănătăţii, Cristian Buşoi la o întâlnire de "predare a ştafetei" cu actualul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Busoi Cristian CNAS 300x227 Sănătatea sub zodia lui „dacă”

„Dacă reforma spitalelor reuşeşte, dacă reuşim să-i facem să devină mai eficienţi, spaţiul bugetar nu poate fi îndreptat decât către salarizare şi aprovizionarea cu medicamente”, a declarat sâmbătă Cristian Buşoi (foto).

Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este propunerea PNL-ului pentru postul de Ministru al Sănătăţii, post ocupat în prezent de Eugen Nicolăescu, care ar urma sa preia portofoliul de la Finanţe, după demisia lui Daniel Chiţoiu.

După ce PNL-ul a anunţat nominalizarea sa la funcţia de Ministru de Finanţe, Nicolăescu şi-a exprimat regretul că nu va apuca să ducă la bun sfârşit reforma sănătăţii, finalizată, conform ministrului, în proporţie de 99%. Această misiune îi va reveni lui Buşoi, care a estimat sâmbătă că se aşteaptă la rezultate – care ar aduce şi ipotetica mărire a salariilor medicilor – undeva spre sfârşitul verii.

„La 1 aprilie, pe noile reguli , pe noua contractare, estimez că, odată cu rectificarea bugetară, spre sfârşitul verii, ar trebui să avem şi primele rezultate”, a declarat Buşoi.

Buşoi va trebui să finalizeze proiectul pachetului de bază de servicii medicale, pachetul de programe naţionale de sănătate, lista medicamentelor compensate, cardul de sănătate şi, nu în ultimul rând, să câştige încrederea şi cooperarea cadrelor medicale care în 2013 au declanşat ample prosteşte stradale, reclamând salariile de mizerie din sistem, proastele condiţii de muncă, posturile blocate, pe scurt, lipsa de respect a Guvernului faţă de profesia lor.

Bineânţeles… „dacă!”

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro