Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat îngrijorarea față de apariția pe piața neagră a unor cantități de sânge prelevat de la oameni care s-au vindecat de virusul Ebola.
În cursa contra cronometru împotriva virusului soldat până în prezent cu 2.630 de morți (potrivit celui mai recent bilanț al OMS), una din pistele luate în considerare în prezent de cercetători este ''serul de convalescență'', adică sânge prelevat de la supraviețuitori, relatează 20minutes.ch, citat de Agerpres.
Una din două persoane se vindecă de febra hemoragică, fiind purtătoare de anticorpi specifici. CNN amintește că medicul american Kent Brantly, care s-a vindecat de infecție, a donat sânge unui compatriot contaminat. Această metodă face să renască speranțele în țările cel mai mult afectate de virus (Guineea, Liberia și Sierra Leone), dar duce și la un comerț bănos.
''Sângele de supraviețuitor'' se comercializează acum pe piața neagră, motiv pentru care OMS a tras alarma.
''Sunt unele studii care sugerează că transfuziile pot preveni sau trata infecția, însă rezultatele lor sunt deocamdată greu de interpretat'', arată organizația. În plus, adaugă OMS, o transfuzie efectuată în condiții necorespunzătoare poate produce un șoc anafilactic mortal sau transmite alte boli, printre care SIDA.