Fostul comandant al Poliţiei Hârşova, comisarul şef Ion Nicu, actualmente pensionar, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie care îl acuză că ar fi şantajat un medic al Spitalului Judeţean Constanţa pentru a-i elibera reţete compensate pe care le-a decontat de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Pe lângă şantaj şi fals în declaraţii, procurorii anticorupţie îl acuză pe comisarul şef Nicu şi de tentativă la efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Concret, în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanţa, se arată că „afacerea” penală a fost pornită de comisarul Nicu în perioada în care încă activa în Poliţia Română şi ocupa funcţia de comandant al Poliţiei Hârşova. După ce a aflat de un control al poliţiştilor de la Investigarea Fraudelor şi al comisarilor Gărzii Financiare la biroul unui medic din Spitalul Judeţean Constanţa, comisarul şef Ion Nicu a pornit afacerea cu… reţete compensate. Astfel, în iunie 2012, Ion Nicu, în calitate de comisar şef de poliţie, a constrâns-o pe Diana Brandabur, medic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, să întocmească reţete pentru medicamente compensate de la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate pe care să le trimită farmaciilor aparţinând SC Venita Lau & Mar SRL, deţinută de apropiaţi ai poliţistului, urmând ca farmaciile să nu elibereze efectiv medicamentele, dar să deconteze reţetele de la buget. „În baza unei înţelegeri, inculpatul urma să îşi însuşească o parte din sumele de bani obţinute de societatea comercială prin această modalitate”, au precizat procurorii DNA. Pentru ca şantajul să fie cât mai veritabil, comisarul şef Ion Nicu s-a recomandat a fi şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor, i-a precizat medicului că se ocupă direct de ancheta pornită împotriva sa şi că dacă îi eliberează reţete compensate va face în aşa fel încât rezultatul anchetei să fie unul favorabil medicului.

Dezvoltarea afacerii penale

După ce a observat că din afacerea cu reţete compensate se scot bani frumoşi, comisarul şef Ion Nicu s-a decis să îşi înfiinţeze propria firmă prin care să încaseze bani de la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate. Astfel, în martie 2013, comisarul Nicu a angajat un avocat care a efectuat demersurile necesare înfiinţării unei societăţi comerciale denumite SC Nikos Pharm Distribution SRL. Astfel, poliţistul i-a plătit avocatului onorariul pentru munca depusă, a depus capitalul social al societăţii, a achitat taxele necesare înfiinţării, a încheiat mai multe acte juridice în numele firmei, iar ulterior a depus declaraţii la organele fiscale, toate cu scopul de a efectua activităţi de comerţ prin intermediul societăţii. „La data de 7 mai 2013, inculpatul Ion Nicu a declarat, în mod mincinos, în cuprinsul declaraţiei de interese date în condiţiile legii, că nu este asociat sau administrator la vreo societate comercială, deşi întrunea ambele calităţi în cadrul SC Nikos Pharm Distribution SRL”, au mai precizat procurorii anticorupţie. Dosarul fostului comandant al Poliţiei Hârşova a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa.

Alin TARNOVSCHI

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro