Norme Coca 2023 - 2024

În perioada 20-30 aprilie 2015,  Societatea Națională de Medicină de familie organizează manifestări științifice, care marchează  ediția jubiliară  ”Săptămâna Europeană a vaccinologiei – 10 ani. Previne. Protejeză. Imunizează”, iar în perioada 24 - 30 aprilie - Săptămâna Internațională a Vaccinării, sub egida OMS.

     Acțiunile din România nu sunt izolate, ele se desfășoară și toate cele 53 de state europene, sub coordonarea Organizației Mondiale a Sănătății; de asemenea biroul OMS pentru Europacoordonează activităţile SEV  și pentru partenerii regionali, naționali și internaționali, printre care UNICEF, și European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), care s-au alăturat acestor manifestări.  .

 

Săptămâna Internațională a Vaccinării (SIV) a fost inaugurată de către OMS în 2003, pe cele două continente americane, iar în 2005 a fost adoptată în Europa, sub numele de Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) cu scopul de a aduce în atenția  factorilor decizionali importanţa vaccinării în menţinerea sănătăţii indivizilor şi a societăţii.

 

Vaccinurile au un efect de necontestat, aplicarea lor aducând  o scădere remarcabilă a mortalității infantile in regiunea europeană OMS,  în ultimele decade.  A 10-a ediție SEV subliniază realizărie obținute prin eforturile comune ale țărilor europene de a vaccina  întrega populație:

- eliminarea poliomielitei în Europa, datorită aplicării programelor de vaccinare împotriva acestei boli.

- dezvoltarea de noi vaccinuri și  imbunătățirea schemelor naționale de vaccinare

- acoperire vaccinală bună : 9 din 10 copii europeni primesc cel puțin vaccinurile din schema de bază, ajungând, în acest fel adulți sănătoși.

 

În acest context european, vaccinarea în Romania esta asigurată de medicii de familie, care administrează vaccinurile tuturor copiilor preșcolari și adulților, conform Programului Național de Imunizare. Ca o noutate, din 1 aprilie 2015, și vaccinarea școlarilor a fost preluată de medicii de familie.  Ca principali vaccinatori, aceștia au depus permanent eforturi importante pentru realizarea și păstrarea acoperirii vaccinale apropiată de valorile recomandate de OMS, care  asigură  protecția  individuală și cea a societății împotriva bolilor infecțioase.

 

Cu toate riscurile reprezentate de îmbolnăvire, în ciuda dovezilor despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor, încrederea publică în vaccinuri este fragilă;  aceasta reprezintă o provocare continuă în activitatea medicilor de familie, care au un rol important în informarea pacienților despre necesitatea  vaccinării și riscurile la care se supun  persoanele nevaccinate

 

În fiecare an  Societatea Națională de Medicina familiei a inițiat și organizat evenimente științifice profesionale județene sau naționale adresate tuturor specialităților medicale, care să marcheze celebrarea SEV și SIV, și să contribuie la promovarea mesajelor lansate de OMS cu aceasta ocazie.

Și în acest an organizăm simpozioane, dezbateri, atât cu colegii și pacienții, precum și  în mediul online, alături de Asociația „Acces la sănătate”.

 

Comunicatul de presa legat de aceasta campanie poate fi vizualizat AICI

 

Grupul de Vaccinologie al SNMF:

Membri:

 • Dr. Daniela Ștefănescu, Chitila, jud. Ilfov
 • Dr. Gindrovel Dumitra, Sadova, jud. Dolj (coordonator)
 • Dr. Maria Lup, Dobrețu, jud. Olt
 • Dr. Sandra Alexiu, Jilava, jud. Ilfov 
 • Dr. Anca Deleanu, Iași, jud. Iași
 • Dr. Dana Ștefana Popescu, Iași, jud. Iași 
 • Dr. Cristina Barbu, Cotnari, jud. Iași
 • Dr. Dorica Sănduțu, Arad, jud. Arad
 • Dr. Mădălina Vesa, Alba Iulia, jud. Alba
 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro