Sursa telegrama.ro

Direcţia de Sănătate Publică Prahova organizează, în perioada 22-28 ianuarie 2017, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Autoritățile prahovene subliniază că această afecțiune este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin. Iar România îşi menţine ratele înalte de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin.

Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani. "O posibilă explicaţie a situaţiei ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu militează pentru implementarea acestor programe. Este evident că una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva cancerului de col uterin este să ne asigurăm că populaţia, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin. În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată începând cu anul 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Ca urmare a succeselor înregistrate în ultimii ani, în perioada 22-28 ianuarie 2017, va avea loc cea de a 11-a ediţie a Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin", precizează DSP Prahova.

În acest an, Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin se derulează sub sloganul "STOP cancerului de col uterin". "Prin activităţile preconizate, dorim să încurajăm adolescentele şi femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin si de vaccinare anti-HPV", a transmis conducerea DSP Prahova.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro