Şapte dintre cei zece medicii anchetaţi de către procurorii DIICOT pentru o pagubă de 3.1 milioane de lei, prin decontarea unor reţete fictive, au fost puşi sub control judiciar, scăpând astfel de arestul la domiciliu.

Medicii Oana Vereş Pop, Laura Şovre, Elvira Nemeteh, Ioan Bugariu, Ioan Ghiurău, Eniko Peto şi Ilona Darvaş au scăpat de arestul la domiciliu, fiind plasaţi sub control judiciar. Printre interdicţiile pe care le au se află şi aceea de a nu presta servicii medicale decontate de CAS sau să nu emită reţete medicale decontate de CAS.

Farmacista Laura Ciobanu a contestat şi ea măsura, însă judecătorul Curţii de Apel Oradea a respins-o.

Patru inculpaţi, respectiv Ioan Bota, Liviu Stamatian, Lidia Ţuţu, şi Larisa Dumbravă nu au contestat măsura arestului la domiciliu. Reamintim că la mijlocul lunii august, 12 persoane, fiind vorba despre despre 10 medici, administratoarea unei farmacii şi administratorul firmei fantomă au fost  reţinute de către procurorii DIICOT Oradea. Acestea sunt suspecte că în perioada 2012-2014 au  generat activităţi de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Prejudiciul stabilit la momentul arestării era în valoare de 700.000 euro, fiind eliberate aproximativ 14.000 de reţete fictive. Medicii sunt suspectaţi că au fraudat fondul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu şi a medicamentelor şi materialelor  sanitare specifice, care se acordă pentru tratamentul  în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu  scop curativ  (PNS) şi implicit a sumelor raportate şi  ulterior decontate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Acţiune procurorilor DIICOT vizează destructurarea unui grup infracţional format din 50 persoane, specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals. Reţinerile au avut legătură cu percheziţiile procuroriilor DIICOT ce s-au desfăşurat în data de 27 noiembrie 2014. Atunci au avut loc 67 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Oradea şi judeţul Bihor, la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea – Secţia Oncologie, mai multe farmacii şi  cabinete medicale individuale ale unor medici de familie, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional format din 50 persoane, specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals.

“În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2014 membrii grupării au  generat activităţi de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente„ medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu” (TA) şi a medicamentelor şi materialelor  sanitare specifice”, care se acordă pentru tratamentul  în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu  scop curativ  (PNS) şi implicit a sumelor raportate şi  ulterior decontate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, se arăta în comunicatul DIICOT.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro