Norme Coca 2023 - 2024

Majoritatea româncelor gravide optează să nască prin cezariană doar pentru că le este frică de durerea resimţită în timpul naşterii naturale. Din aceste considerente, medicii de la Iaşi, de la Maternitatea Elena Doamna, susţin că anestezierea gravidelor cu gaz ilariant reprezintă o metodă eficientă de a le încuraja pe românce să nască pe cale naturală.

Medicii de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi au găsit o metodă inedită de a le încuraja pe femeile însărcinate să nască pe cale naturală. Este vorba de anestezierea cu gaz ilarian, procedura ce presupune inhalarea unui gaz care conferă o stare de euforie pe tot parcursul travaliului.

„De aproximativ o lună folosim gazul ilariant pentru a anestezia femeile care vin să nască natural la noi. Până în prezent şapte gravide au născut după ce au inhalat acest gaz. Am optat pentru această metodă pentru a le descuraja pe femei să mai opteze pentru cezariană. Naşterea trebuie să fie un proces natural şi de aici şi ideea cu gazul ilariant. Prin această metodă de anesteziere femeile sunt mult mai relaxate, iar naşterea nu mai este o corvoadă. Anestezia cu gaz ilariant nu afectează în nicun fel copilul. Efectul de euforie este de scurtă durată”, a declarat pentru gândul medicul ginecolog Mădălina Nour, purtător de cuvânt al maternităţii „Elena Doamna”.

Pacientele care au testat această metodă au spus că „gazul minune” le-a ajutat să scape de contracţiile durereroase. Medicii spun că amestecul este uşor de administrat şi că este indicat să se folosească chiar de la începutul travaliului. Pacienta este cea care îşi dozează singură necesarul, pentru că în momentul în care simte durerea, ea inspiră, trage puternic aer în piept şi după 2-3 respiraţii durerea îi scade la un nivel suportabil sau chiar aproape deloc. Dr. Nour a mai spus că pentru anestezia cu gaz ilariant pacientele nu trebuie să plătească, procedura fiind decontată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Această metodă de anesteziere este contraindicată femeilor care suferă de afecţiuni cardiovasculare sau disfuncţii pulmonare.

Procedura nu se foloseşte doar în Maternitatea "Elena Doamna", ci şi la un centru privat care are spitale răspândite în toate colţurile ţării.

Gazul ilariant a fost descoperit în 1776 şi este folosit de zeci de ani în Statele Unite ale Americii. În România, gazul ilarian mai este folosit şi în stomatologie, în special în cazul copiilor.


Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro