Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Vaslui, sute de vasluieni nu au asigurare medicală. În cazul în care vor avea probleme medicale vor putea primit doar îngrijiri la camera de urgenţă. Pentru orice alt tratament sau intervenţie chirurgicală trebuie să plătească.

“În judeţul Vaslui, 18% din persoanele înscrise pe listele medicilor de familie sunt neasigurate, ceea ce înseamna că beneficiază doar de pachetul minimal de servicii medicale. În situaţia în care au nevoie de alte servicii medicale costisitoare aleg să încheie un contract cu casa”, se arată în rapoartele CJAS Vaslui.
O asigurare medicală încheiată la CJAS costă peste 35 de lei pe lună. Dacă este asigurat un membru al familei, poate lua pe lângă el şi un coasigurat fără să plătească în plus.
Peste 63% dintre români au renunţat în ultimii ani să meargă la medic din cauza costurilor pe care le implică o astfel de vizită. Specialiştii apreciază că acest procent ar trebui să atragă atenţia autorităţilor şi să ridice multe semne de întrebare. Mai ales că vorbim de milioane de români care nu au apelat la medic atunci când au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor şi medicamentelor, şi care, deşi lunar îşi plătesc contribuţia de sănătate, nu merg la un consult medical decât atunci când starea de sănătate se agravează”, spun specialiştii.
Potrivit unui studiu, femeile au renunţat mai uşor la îngrijirea medicală de care aveau nevoie la un moment dat, 74,9% dintre respondente declarând că nu au consultat un medic specialist din motive financiare. De asemenea, 89,4% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani nu au mers la medic atunci când au avut nevoie. La polul opus, cel mai greu sunt dispuse să renunţe la îngrijire medicală persoanele cu vârsta între 35 şi 49 de ani. Aproape trei sferturi dintre respondenţi (70,2%) au declarat că nu au vizitat medicul atunci când au avut nevoie, din raţiuni economice.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro