Schema furtului de milioane de euro ar fi functionat astfel: medicul elibera o reteta compensata care ajungea la farmacie. Acolo, farmacistul trecea in acte, in mod mincinos, ca ar fi dat medicamentele unui pacient.

UPDATE 22:00

Au fost retinute 6 dintre cele 13 persoane acuzate ca ar fi folosit retete false ca sa adune prin frauda peste 3,5 milioane de euro. Este vorba despre doi medici de la Spitalul Fundeni, doi farmacisti, directoarea lantului de farmacii, dar si un barbat care ar fi intermediat achizitiile prin firmele fantoma.

Cei sase sunt acuzati ca ar fi vandut ori decontat medicamente prescrise bolnavilor de cancer, sau le-ar fi dat pacientilor doar o parte din tratamentul care ii tinea in viata.

Indivizii sunt acuzati de evaziune fiscala, inselaciune, spalare de bani, fals intelectual si uz de fals si urneaza sa fie propusi pentru arestare perventiva pentru 30 de zile.

UPDATE 19:00

Farmacistul cerea banii pentru decontare de la Casa de Asigurari de Sanatate, care platea chiar si 4.000 de euro o data. In acest timp, medicamentele nu paraseau farmacia, ele erau vandute apoi bolnavilor la pretul pietei.

Asa au ajuns anchetatorii la 13 suspecti, medici farmacisti, distribuitori de medicamente, dar si Ioana Vonica, sotia unui medic roman cu o avere estimata la 60 de milioane de euro. Cea din urma s-ar fi ocupat cu distribuirea de medicamente si trecerea lor prin firme fantoma. Anchetatorii sustin ca reteaua de farmacii Reteta, care apartine aceleiasi familii, a fost inchisa marti in urma perchezitiilor.

Banii incasati ilegal ajungeau la membrii retelei. Asa s-ar putea explica sumele uriase gasite la perchezitii. De la unul dintre medici, politistii au confiscat 100.000 de euro, 140.000 de dolari si 250.000 de lei.

Si in vila din Sibiu a Ioanei Vonica politistii au gasit 560.000 de lei, 5.000 de euro si 5.000 de dolari. Sotul Ioanei Vonica, medicul Ilie Vonica este si el martor in acest dosar. Acesta detine grupul Polisano, care cuprinde clinici si spitale private, o fabrica de medicamente, dar si lantul de farmacii "Reteta". Cifra de afaceri in 2010 se ridica la peste 60 de milioane de euro, Ilie Vonica fiind considerat unul dintre cei mai bogati romani.

UPDATE 14:00 Trei medici de la Spitalul clinic Fundeni din Capitala, farmacisti, dar si patroni ai unor firme care importa medicamente sunt acuzati ca au pagubit Casa de Asigurari de Sanatate cu peste 3,5 milioane de euro.

Intrebat cum comenteaza perchezitiile la medici, unii de la Institutul Clinic Fundeni, care ar fi emis retete false pentru medicamente oncologice si hematologice, ministrul Nicolae Banicioiu a spus ca astfel de actiuni ajuta sistemul sanitar, precizand totodata ca si Minsiterul Sanatatii face controale in spitalele din tara, in cadrul celei mai ample actiuni din ultimii ani.

In opinia ministrului Sanatatii, astfel de situatii de frauda se intampla si din cauza sistemului, iar prin actiunea de marti a anchetatorilor se reconfirma faptul ca banii alocati sistemului erau folositi fraudulos sau ineficient. Banicioiu a subliniat ca fraudare sistemului sanitar nu va mai fi posibila dupa ce vor fi folosite dosarul electronic al pacientului si cardul national de sanatate. 

"Proiectul privind informatizarea sistemului de sanatate continua, acum vorbim de implementarea dosarului electronic de sanatate, dupa care urmeaza cardul national si, totodata, vor intra in sistemul electronic biletul de trimitere, concediul medical si retetele pentru medicamnte cu regim special", a precizat ministrul Banicioiu.

UPDATE 13:00 In dosarul retetelor false sunt vizati trei medici de la Sectia Hematologie a Spitalului Clinic Fundeni. Cabinetele lor sunt perchezitionate de procurori si politisti, iar doctorii sunt suspectati ca au eliberat 1.100 de retete cu medicamente scumpe, pentru pacienti fictivi.

Este vorba de medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil si Aristica Poenaru, de la Sectia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni.

Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a declarat pentru Mediafax ca anchetatorii au venit marti dimineata, in jurul orei 06.00, la unitatea sanitara, acestia controland trei cabinete ale unor medici de la Sectia Hematologie.

Carmen Orban a precizat ca deocamdata nu stie despre ce este vorba, asteptand ca anchetatorii sa ii dea mai multe date la finalul perchezitiei. Ea a mai spus ca nu stie ce medici de la Institutul Clinic Fundeni ar fi vizati in aceasta ancheta si pentru ce fapte.

In dosarul retetelor false sunt vizati trei medici de la Sectia Hematologie a Spitalului Clinic Fundeni. Cabinetele lor sunt perchezitionate de procurori si politisti, iar doctorii sunt suspectati ca au eliberat 1.100 de retete cu medicamente scumpe, pentru pacienti fictivi.

UPDATE 10:00 Perchezitiile s-au facut inclusiv la Institutul Oncologic Fundeni, unde exista suspiciuni ca medici care lucreaza acolo ar fi implicati in fapte ilegale. Sunt vizate, de asemenea, mai multe societati de distributie de medicamente. Verificari se fac si la sediile a 3 farmacii. Pe parcursul zilei 25 de persoane urmeaza sa dea declaratii in fata politistilor si a procurorilor pentru suspiciuni legate de evaziune fiscala, spalare de bani, fals intelectual si uz de fals.

Se pare ca peste 1000 de retele ar fi fost eliberate pe numele unor persoane care nu au beneficiat niciodata de medicamentele prescrise. Toate fiind decontate de Casa de asigurari de sanatate Bucuresti.

Audierile au inceput deja la Politia Capitalei, unde au fost aduse cateva dintre cele 25 de persoane care sunt vizate in acest dosar despre medici, farmacisti si distribuitori de medicamente. Anchetatorii vorbesc despre o adevarata retea de falsificare a unor retete, care erau apoi decontate la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. Aceste retete erau facute pentru tratarea bolnavilor de cancer si a bolnavilor cu probleme hematologice, insa in realitate acesti bolnavi nu beneficiau de tratamente niciodata. De altfel, spun anchetatorii, s-au facut si comenzi fictive de medicamente pentru tratarea cancerului. unele firme erau chiar fantoma. Procurorii vorbesc despre peste 1000 de retete decontate la CASMB, creand un prejudiciu de peste 3,5 milioane de euro.

Marti dimineata, anchetatorii au gasit in casa unui medic 100.000 de euro, 140.000 de dolari si 25.000 de lei. De asemenea, in casa unei farmaciste au fost gasiti 23.000 de euro si 100.000 de lei, bani cash. Este un dosar complex, iar perchezitiile au fost organizate inclusiv la Spitalul Fundeni din Bucuresti.

"Dosarul penal aflat in instrumentarea Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, vizeaza intocmirea de retete false in domeniile oncologic si hematologic care au fost decontate prin CASMB", se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Romane. Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca sunt facute perchezitii si la lantul de farmacii Reteta. 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro