Norme Coca 2023 - 2024
ambulanta
  • ambulanta

În secolul XXI, pentru sute de ieşeni, asistenţa medicală reprezintă un lux. În timp ce în municipiu există o concentrare excesivă a medicilor, în unele zone rurale nu este nici măcar un specialist. Dacă în urbe găseşti un medic la fiecare 250 de locuitori, la sat sunt cel puţin 1.400 de pacienţi în grija unui singur doctor.

Izolaţi pe un vârf de deal, în mijlocul pădurii, nişte locuitori ai judeţului Iaşi au de străbătut la picior cel puţin 7 kilometri până la cel mai apropiat dispensar. Medicul de familie nu a mai fost văzut prin cătunul lor de ani buni, spun sătenii, aşa încât viaţa fiecăruia atârnă de propria-i putere de a parcurge acest drum. O parte dintre ei se aventurează prin pădure, pe scurtătură. Cei pe care picioarele nu-i mai ascultă însă, nu prea mai au de ales.

Fie scot din buzunar bani pentru un transport cu căruţa vecinului, fie îşi aşteaptă sfârşitul. Iarna, Ambulanţa nu poate intra pe drumul forestier. Până la dispensar sunt 15 km dus - întors. „Eu m-am mutat aici de 13 ani. De când sunt în acest sat, nu am văzut vreodată medicul să vină să întrebe de cei bătrâni şi suferinzi”, spune o localnică. În ce localitate ieşeană se trăieşte astel aflaţi din ediţia tipărită a Ziarului de Iaşi.
Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro