Zeci de angajaţi ai Spitalului Clinic Judeţean Sibiu au intrat în război deschis cu conducerea spitalului şi cu Ministerul Sănătăţii din cauza modului în care le sunt calculate salariile. Peste 60 de angajaţii încearcă să-şi facă dreptate în instanţă şi reclamă sistemul de salarizare, miza fiind aplicarea sporurilor lunare la salariul de bază actual. Oamenii se consideră nedreptăţiţi şi spun că modul de aplicare a sporurilor îi vitregeşte de ani de zile cu sute de lei lunar.
Problemele au început din 2010, odată cu îngheţarea salariilor bugetarilor, şi afectează întreg personalul, atât cel medical, cat şi cel auxiliar, susţin sibienii nemulţumiţi. Punctul de plecare al nemulţumirii lor este legat de faptul că la Judeţean majorările salariale cuvenite din primirea sporurilor nu se aplică, aşa cum prevede legea, din salariul de bază actual, ci se aplică la un „salariu de sporuri”, care are o valoare mai mică.
Pierderile reclamate prin utilizarea actualului sistem de calcul sunt de ordinul sutelor de lei lunar, după calculele angajaţilor.
„Sporurile nu se aplică din salariul de bază actual, ci dintr-un indice mult mai mic din punct de vedere matematic denumit salariu de sporuri. Spre exemplu, la un angajat care are un salariu de bază actual de 2000 de lei, un angajat ar trebui să încaseze un spor de periclitate de 1000 de lei, respectiv 50% din salariul de bază. În fapt, se încasează o sumă mai mică pentru că sporul se aplică la acel induce mai mic. Noi contestăm noţiunea de „salariu de sporuri” şi ca fundament”, a explicat pentru stiridesibiu.ro unul dintre angajaţii spitalului.
Dealtfel, “salariul de sporuri”, care se regăseşte pe fluturaşi, este considerat de reclamanţi ca fiind o „invenţie locală”.
Diferenţe de calcule şi venituri între angajaţii spitalelor
Oamenii au intrat în gardă şi au început să-şi pună probleme doar după ce au constatat că nivelul câştigurilor lor este mult diferit faţă de cel al colegilor din alte spitale.
Un calcul simplu, făcut pe doi fluturaşi de salariu, unul de la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu şi altul de la un spital de categorie inferioară din judeţul Vâlcea, evidenţiază modul diferit de calculare a drepturilor salariale, deşi este vorba despre acelaşi sistem.
Astfel, un angajat al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu , cu un salariu de bază lunar de 1681 de lei câstiga in noiembrie 2012 suma de 618 lei pentru sporul de condiţii deosebite, în timp ce un alt coleg, angajat al unui spital din Vâlcea, care nu este spital de urgenţă, respectiv într-o categorie inferioară de clasificare, câştiga pentru acelaşi spor, calculat la un salariu de bază lunar de 1632 lei, suma de 818 lei, cu 200 de lei mai mult faţă de Sibiu.
În astfel de condiţii, oamenii au început să întrebe de ce la Sibiu nu se aplică sporurile lunare la salariul de bază actual, care este mai mare, ci se aplică la acel „salariu de sporuri”, respectiv salariul de bază din anul 2009.
Mai mult, au găsit aceleaşi diferenţe şi când şi-au raportat veniturile la cele obţinute de colegi din Sibiu, care lucrează în alte unităţi sanitare învecinate.
Ordin de ministru cu efecte devastatoare
Problemele pornesc, se pare, de la modul în care este aplicat Ordinul de 547/2010 privind acordarea sporurilor la salariile de baza, ordin emis de fostul Ministru al Sănătăţii, Cseke Attila. Odată cu aplicarea ordinului, angajaţii spun că pierd sume importante la banii cuveniţi, prin raportarea procentelor alocate sporurilor la o sumă fixă, calculată la nivelul salariului din 2009, nu la procent din salariul de bază actual.
Angajaţii Spitalului Clinic Judeţean Sibiu încearcă să îndrepte eroarea în instanţă, la Tribunalul Sibiu fiind înregistrate două astfel de dosare, primul deschis în 2013, iar la doilea în 2014.
Nu s-au bazat pe sindicate, drept urmare nu sunt susţinuţi de vreo mişcare sindicală, ci s-au mobilizat pe fondul nemulţumirii acumulate în timp, dosarul deschis în 2013 ajungând la începutul acestuia an la Curtea de Apel Alba Iulia.
Sibienii spun că au cerut în instanţă, în primă fază, verificarea salariului de bază pe perioada 2009-2014, în vederea recalculării sporurilor rămase în afara salariului de bază. Este vorba de sporurile specifice secţiilor, respectiv sporul de periclitate (Bloc Operator şi ATI) sport de încordare psihică (Ginecologie), sporurile de tură şi sporurile de sărbători.
SCJ Sibiu: Demersul nu este întemeiat
Referitor la demersul angajaţilor, conducerea SCJ Sibiu îl consideră ca neîntemeiat , invocând faptul că sporurile aplicate ulterior anului 2010 s-au aplicat legal.
Spitalul Clinic Judeţean Sibiu consideră ca neîntemeiată cererea formulată de un număr de 12 angajaţi (al doilea dosar) şi apreciază că aplicarea legii s-a făcut în mod corect. Majorarea salarială de 15% a salariului personalului angajat s-a făcut cu respectarea Legii 285/ 2010 şi a Ordinului MFP nr. 77/ 2011, privind aplicarea normelor metodologice pentru aplicarea legii 285/ 2010. Menţionăm că, potrivit expertizei contabile, care are ca obiect calculul drepturilor salariale, expertul a constatat că majorarea salariului cu 15% s-a făcut corect, cu respectarea prevederilor legale în vigoare ”, a precizat pentru stiridesibiu.ro conducerea SCJ Sibiu.
În condiţiile muncii într-un sistem subfinanţat şi afectat de plecările masive de personal medical în străinătate, angajaţii Judeţeanului se consideră nedreptăţiţi şi umiliţi. Banii pe care spun că îi pierd la fiecare final de lună reprezintă sume importante pentru fiecare în parte, motiv pentru care au trecut de frica unor posibile presiuni care s-ar putea exercita asupra lor.
Acum încearcă să atragă şi atenţia autorităţilor locale şi centrale. în acest sens, luni, 18 ianuarie, o delegaţie a personalului medical va merge în audienţă la Prefectura Sibiu, unde va înainta lista problemelor cu care se confruntă.
Spitalul Judeţean Sibiu are aproximativ 1700 de angajaţi- medici, asistenţi şi personal auxiliar.