SCANDAL în SĂNĂTATE. De la începutul lunii aprilie, dată la care va intra în vigoare noul contract cadru al medicilor de familie, se va restricţiona şi numărul pacienţilor care vor putea fi consultaţi gratuit de către medicii de familie,

Citeste si Din aprilie, al 21-lea pacient de la medicul de familie nu va mai primi reţetă compensată

Astfel, doar 20 de pacienţi vor putea primi ajutor, zilnic, din partea medicilor de familie, iar cei care de­păşesc acest număr trebuie să plătească consultaţia şi nu vor putea primi reţete compensate sau gratuite şi nici bilete de trimiteri.

Medicii de familie sunt confuzi, deoarece nu au apărut normele metodologice de aplicare a contractului cadru pe anul 2014 şi în prezent se lucrează pe baza actelor adiţionale la vechiul contract din 2013.

"Nu am înţeles exact ce se va întâmpla de la 1 aprilie. În prezent, al 21-lea pacient care e neprogramat plăteşte consultaţia, dar primeşte acte medicale ca reţetă, bilet de trimitere, etc. Se presupune că de la 1 aprilie nu mai avem voie să-i dăm nici reţetă, nici bilet de trimitere. Toţii colegii mei au peste 20 de pacienţi la consultaţie în fiecare zi. Pe cei cronici îi programăm, dar urgenţele şi cei cu boli acute vin când au nevoie. Dacă am mai multe urgenţe, ce fac cu cel programat, că nu voi mai putea să-i dau nimic! Normele la noul contract n-au apărut şi totul e în ceaţă", a declarat Mariana Boşneag, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Argeş.

Numărul limitat de consultaţii zilnice a mai fost introdus şi în alte contracte cadru ale medicilor de familie, dar la care s-a renunţat în urmă cu doi ani din motive obiective.

"Până acum doi ani tot aşa s-a procedat: doar 20 de pacienţi îi puteam consulta zilnic. În ultimele două contracte cadru s-a renunţat la acest lucru, iar legea ne-a permis să efectuăm zilnic mai multe consultaţii. Noi nu avem ce face. Am spus în nenumărate rânduri că pacienţii trebuie să facă petiţii pentru ca să încheie un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contract în care să le fie clasificat clar ce drepturi au, la câte consultaţii au dreptul, ce analize pot să-şi facă, etc. Aşa se procedează în alte state şi atunci lucrurile sunt mult mai clare", a declarat, pentru Monitorul de Cluj, Emiliana Coştiug, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Cluj.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro