Tudor Ciuhodaru, medic la Primiri Urgențe și deputat, reacționează dur după ce Comisia electorală centrală a invalidat, "parțial", alegerile pentru Colegiul Medicilor din România (CMR), solicitând instituţiilor statului să se autosesizeze. "Legea a fost încălcată de la cap la coadă la recomandarea conducerii Colegiului", susține medicul Ciuhodaru.

 "Comisia electorală centrală a invalidat alegerile. Alegerea noii conduceri a colegiului este ilegală. Legea a fost încălcată de la cap la coadă la recomandarea conducerii Colegiului. Deşi conform legii 95/2006 cei care au mai avut două mandate succesive nu aveau voie nici măcar să candideze, înscrierea candidaturii a fost acceptată de comisiile electorale locale în urma unei informări venite de la nivel central. Mai precis, de la Consiliul Naţional al CMR, semnată de preşedinte şi vicepreşedinte. Şi asta în ciuda avertismentelor privind legalitatea venite de la Comisia electorala centrală. Alegerile s-au desfăşurat în ilegalitate, participarea celor cu două mandate fiind uşor de identificat în baza declaraţiei pe proprie răspundere făcute de toţi candidaţii. De aceea Comisia electorală centrală a refuzat să valideze alegerea ilegală a celor ce aveau deja doua mandate succesive.

Preşedintele CMR a fost nevoit să recunoască azi ,,acest proces electoral ratat" dar vine cu o nouă şmecherie, nelegală şi neregulamentară, invalidarea ,,parţială" a acestor alegeri deşi este evident că toate aceste ilegalităţi impun anularea acestui scrutin şi demisia celor care au decredibilizat Colegiu.

Nimeni nu este mai presus de lege. Nici măcar conducerea CMR.

Solicit instituţiilor statului să se autosesizeze", transmite conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe, Tudor Ciuhodaru.

Acesta precizează că invalidarea alegerilor e recunoscută de Dr. Gheorghe Borcean, actualul președinte al Colegiului Medicilor din România, care în urmă cu o zi, în cadrul unei declarații de presă, preciza: "Acest episod electoral ratat ne creează oportunitatea de a mulțumi public tuturor celor care nu ne-au permis să comitem o neconformitate, totodată, creează tuturor membrilor Colegiului Medicilor din România posibilitatea de a participa la viitoarele alegeri.

Îndemnăm pe toți colegii noștri, indiferent de forma în care sunt organizați, să se mobilizeze și să vină la alegeri pentru că toți suntem membri ai Colegiului Medicilor din România. De asemenea, îi chemăm să vină cu propuneri de acțiuni și să participe la punerea lor în practică".

Totodatăă, medicul Tudor Ciuhodaru, precizează că în conformitate cu Legea 95/2006, "Nu pot candida cei cu două mandate succesive în organele de conducere, candidatura este ilegală şi intră sub incidenţa codului penal. (...)

Acceptarea candidaturii celor cu două mandate succesive pune comisia electorală sub incidenţa codului penal, mai ales că există declaraţia pe propria răspundere a fiecărui candidat privind numărul şi perioada mandatelor exercitate în organele de conducere. Conform art.17 alin (1) lit.e) din Regulamentul electoral Comisia electorală are obligaţia de a verifica îndeplinirea condiţiilor de fond şi formă pentru ca o persoană să poată candida, înregistrând candidaturile care îndeplinesc cerinţele legale şi respingându-le pe cele neconforme. Încălcarea acestei obligaţii duce la sesizarea parchetului.

Comisia electorală nu poate valida mandatele celor cu două mandate succesive, întrucât legea prevede clar că ,,Numărul de mandate în organele de conducere (...)este de maximum două".

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro