In timp ce la Spitalul Judetean Prahova se fac controale „la sange” in urma informatiilor facute publice de chirurgul Dan Oprea, la Tecuci, directorul spitalului din localitate s-a ales cu 100 de plangeri penale din partea angajatilor.

  SJU Prahova Apele pareau ca s-au linistit, cel putin pentru o vreme, dupa ce sindicatele din Sanatate si reprezentantii Ministerului de resort au ajuns la un accord, iar greva generala a fost suspendata.

Se pare insa ca lucrurile nu stau chiar asa, la acest moment doua scandaluri de proportii aducand din nou in prim-plan situatia critica a sistemului sanitar.

Primul dintre ele este legat de Spitalul Judetean Prahova, acolo echipe mixte de la nivel local si central fac si la aceasta ora controale peste controale, in urma dezvaluirilor facute in presa de chirurgul Dan Oprea. Acesta a afirmat ca a fost obligat sa faca malpraxis pentru a putea sa-si trateze pacientii, ca operatiile in spital se fac in functie de toanele si simpatiile sau antipatiile sefilor de sectii si ca aparatura si instrumentarul folosite in salile de operatii sunt vechi, uzate si cu defectiuni.   Dr. Dan Oprea

Echipele de control, formate din inspectori de la Ministerul Sanatatii , angajati ai DSP Prahova si reprezentanti ai Consiliului Judetean Prahova in a carui subordine administrativa se afla unitatea medicala, nu au reusit inca sa ajunga la o concluzie, dupa doua zile de verificari. In consecinta, ministrul Nicolaescu a anuntat astazi, ca la inceputul saptamanii viitoare va ajunge la Ploiesti si secretarul de stat Raed Arafat, pentru a coordona controalele si a evalua situatia din toate punctele de vedere. „Mi s-a transmis ca nu au inca o concluzie si ca mai raman luni si marti.

Echipa de control va fi coordonata de luni de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat” a declarat ministrul Sanatatii, in cadrul unei conferinte de presa

. Imaginea terifianta de la Ploiesti, in care viata pacientilor este pusa in pericol, iar personalul medical este nevoit sa faca artificii care pot fi incadrate la „malpraxis” se repeta si la Tecuci, confirmand ca situatia este valabila in mai multe spitale din tara.  

protest_spital_tecuci-

Protest spital Tecuci

 Astazi de dimineata s-a acutizat inca un scandal, care prinsese contur inca din cursul zilei de ieri. De aceasta data este vorba de Spitalul „Anton Cincu” din Tecuci, ai carui angajati au incetat, ieri, munca in mod spontan si s-au adunat in curtea unitatii, nemultumiti ca nu si-au primit salariile pe ultima luna. Cei 385 de angajati nu si-au primit salariile, dupa ce conturile spitalului au fost blocate din cauza unui proces in care spitalul a fost dat in judecata de o clinica privata, angajatii spunand ca ei sunt de fapt victime colaterale intr-un razboi politic dus de conducerea unitatii.

Astazi, unul dintre medicii Spitalului din Tecuci a depus la Parchetul de pe langa Judecatoria locala, o planege semnata de 100 de medici, in care acuza conducerea unitatii medicale de abuz in serviciu si neplata salariilor. Medicii si asistentii medicali s-au plans si ca sunt obligati sa foloseasca seringile si perfuzoarele la mai multi pacienti, iar ca sa-si tina gura, seful spitalului ii ameninta vor fi dati afara.

Tot astazi, singurul anestezist al spitalului a demisionat, astfel ca pentru orice operatie, bolnavii vor fi nevoiti sa mearga in Galati sau la un alt spital.   Vasile Astarastoae, presedinte CMR Referindu-se la aceasta situatie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof.univ. dr. Vasile Astarastoae, a reiterat ceea ce a mai declarat si la scurt timp dupa incheierea negocierilor dintre ministrul Sanatatii si sindicate, sustinand in continuare ca fondurile alocate Sanatatii sunt insuficiente, iar situatiile semnalate la Prahova si Galati sunt rezultatul lipsei de bani din sistemul sanitar, care ii obliga pe medici si pe asistentii medicali sa improvizeze, punand astfel in pericol viata pacientilor

 Societatea Sanomed SRL, firma folosita ca „paravan” in scandal, arata, intr-un comunicat de presa, ca nu este responsabila pentru neachitarea salariilor catre angajatii spitalului si ca s-a adresat instantei pentru recuperarea datoriilor, proces pe care l-a si castigat si in baza caruia s-a trecut la executarea silita.

„Executarea silita a fost pornita in iulie 2013 si pana in 25 noiembrie nu am primit nici o solicitare de negociere a unei esalonari a debitului din partea Spitalului sau a Primariei. In data de 25 noiemrbie, la insistentele CAS Galati, am participat la o intalnire cu managerul spitalului, in vederea gasirii unei solutii pentru a asigura plata salariilor. Desi am acceptat suma propusa de spital ca rata lunara si am comunicat acest lucru in scris catre Spitalul „Anton Cincu”, Primarie, CAS Galati si Sindicatul Sanitas, pana in prezent nu am primit niciun raspuns”, se arata in comunicatul Sanomed. Ministrul Eugen Nicolaescu a dispus un control si la spitalul din Tecuci. Scandalul a izbucnit dupa ce Instanta a pus poprire pe conturile spitalului, actuala conducere ignorand contractul incheiat de fosta administratie a unitatii medicale cu Sanomed, pentru analize medicale.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro