Norme Coca 2023 - 2024

Un control efectuat de Curtea de Conturi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a scos numeroşi medici de familie şi spitale bune de plată * CJAS Iaşi trebuie să recupereze valoarea reţetelor eliberate pentru pacienţii care figurau internaţi 

controale-medici

Numeroşi medici de familie şi cea mai mare parte a spitalelor ieşene sunt bune plată, în urma unui audit efectuat recent de Curtea de Conturi Bucureşti şi Camera de Conturi Iaşi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Conform raportului de control, medicilor de familie dar şi medicilor specialişti din majoritatea spitalelor ieşene li se impută valoarea reţetelor eliberate pentru pacienţii care figurau internaţi. Neoficial, CJAS are de recuperat de la medicii de familie şi de la spitale peste 600.000 de lei. Reprezentanţii CJAS Iaşi evită să ofere zgârciţi în informaţii şi susţin că datele vor fi făcute publice după finalizarea contestaţiilor. „Controlul Curţii de conturi a vizat perioada 2012 - 2013. În acest moment, punem în aplicare decizia Curţii de Conturi privind imputarea reţetelor eliberate pentru pacienţii care figurau internaţi. Până la finalizarea tuturor contestaţiilor, nu vă putem furniza alte informaţii”, a precizat ec. Robert Dâncă, directorul general al CJAS Iaşi.

La rândul lor, medicii de familie se plâng că au primit notificări pentru sume cuprinse între 2.000 şi 6.000 de lei. Unii dintre medici de familie amendaţi susţin că reţetele eliberate au fost pentru bolnavi cronici, la care nu se poate întrerupe medicaţia. „Am fost amendată cu 5.500 de lei. Am eliberat o reţetă unei paciente pentru două luni, aşa cum prevede legea, iar în această perioadă pacienta a fost internată zece zile. Din această cauză mi se imputat întreaga valoare a reţetei eliberate pe două luni. Nu este corect, pentru că pacienta, chiar şi internată fiind, a beneficiat de medicamentele pentru boala cronică de care suferă pentru care spitalul nu îi furnizează medicaţia”, a precizat dr. Tania Bernstein, medic de familie şi secretarul Societăţii Medicilor de Familie Iaşi. Medicul susţine că aceeaşi situaţie se regăseşte şi în cazul a doi bătrâni diagnosticaţi cu tuberculoză internaţi la Spitalul de Pneumologie. „Pacienţii m-au chemat la spital pentru a elibera medicamente pentru afecţiunile cardiace, deoarece spitalul acordă numai tratamentul pentru tuberculoză. Contractul cadru în vigoare îmi permite să eliberez reţeta în cazul bolnavilor cronici, pentru ca aceştia să nu întrerupă tratamentul. În cazul acestor pacienţi, fără medicaţie, viaţa lor este pusă în pericol”, a mai precizat dr. Bernstein.

În aceeaşi situaţie sunt numeroşi medici de familie, care au depus deja contestaţie la CJAS.

Toate spitalele sunt bune de plată
Tot din acelaşi motiv, aproape toate unităţile sanitare ieşene sunt bune de plată. Spitalele au de plătit sume cuprinse între 6.000 şi 15.000 de lei pentru reţete eliberate de medicii specialişti. Cea mai mare sumă imputată este în cazul medicilor de la Clinica Medicală de la Spitalul „Sf. Spiridon” de aproximativ 10.000 de lei. Conducerea unităţii susţine însă că situaţia s-a creat din cauza unor vicii legislative şi nu toţi medicii nu sunt vinovaţi. „Un pacient este internat în urgenţă la Spitalul Sf. Spiridon cu diagnosticul de colicistită şi beneficiază de tratament pentru această afecţiune. Pacientul mai suferă de boli cronice, iar între timp medicul de familie i-a eliberat aparţinătorilor reţeta cu tratamentul necesar. În programul sistemului informatic unic integrat figurează că pacientului i s-a eliberat reţetă pe perioada internării, însă nu este luat în calcul că spitalul nu poate să-i asigure bolnavului tratamentul integral pentru afecţiunile cronice de care suferă”, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”.

Conducerea unităţii admite că au fost şi situaţii în care medicii au greşit. „Pacientului i se eliberează reţeta vineri, însă pentru că bolnavul este de la ţară, familia vine abia luni să-l externeze, iar în această situaţie bolnavul figurează internat. Vom analiza toate situaţiile şi cine este vinovat va plăti în urma soluţionării contestaţiilor”, a mai precizat ec. Bârliba.

Singura unitate care nu a depus contestaţie este Spitalul de Neurochirurgie, amendat cu 11.000 de lei. Conducerea spitalului susţine că suma nu este aşa de mare pentru a face contestaţie. „În comitetul director s-a decis ca fiecărui medic care a greşit să i se impute lunar câte 100 de lei, până la sfârşitul anului”, a precizat Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie. Şi Spitalul de Recuperare a primit o amendă de 6.800 de lei, pentru reţete eliberate cu o zi înainte de externare. Situaţia se repetă şi în cazul Spitalului „Socola”, care a fost amendat cu 6.000 de lei. Pe fondul acestei situaţii, şefii unităţilor sanitare, dar şi medicii de familie, au cerut conducerii CJAS ca sistemul informatic unic integrat să-i avertizeze pe medicii prescriptori dacă pacientului care urmează să i se elibereze reţetă figurează sau nu internat în spital. (Cristina Mihăilă)

***

600.000 de lei este suma pe care CJAS o are de recuperat de la medicii de familie şi de la spitale  

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro