Norme Coca 2023 - 2024

În timp ce în țara noastră bolnavii de cancer așteaptă chiar și trei luni pentru a putea urma tratamente cu radioterapie, în Ungaria beneficiază de ședinte gratuite și imediate. Totul este posibil printr-un proiect transfrontalier româno-maghiar, în cadrul căruia o clinică de radioterapie din Debrecen oferă pacienţilor bolnavi de cancer din România gratuitate pentru procedurile de specialitate cu radioterapie. 

Peste 8.600 de persoane sunt înregistrate la ora actuală în evidenţa Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean Satu Mare. Şeful secţiei, medicul specialist Stelian Pop, afirmă că situaţia este îngrijorătoare şi pentru că aproximativ 60% dintre persoanele diagnosticate cu cancer trebuie să facă la un moment dat tratament cu radioterapie. Însă, în lipsa aparaturii de specialitate în Satu Mare, oamenii sunt nevoiţi să bată drumurile până la Oradea sau Cluj Napoca, unde, din cauza numărului mare de solicitări, sunt puşi pe liste de aşteptare, astfel că programarea pentru şedinţele de radioterapie este făcută chiar şi după câteva luni.

“Până să se închidă Centrul de Radioterapie din Baia Mare, mulţi sătmăreni se deplasau în judeţul Maramureş pentru şedinţele respective. Nu ştiu dacă acel centru va fi redeschis, în condiţiile în care au fost închise şi alte centre din ţară. Aşa că pacienţii noştri au ca alternativă doar centrele din Oradea şi Cluj Napoca, dar şi acolo, deşi există specialişti foarte buni, solicitările sunt atât de multe încât se întocmesc liste de aşteptare” – spune Stelian Pop.

Un sătmărean a așteptat trei luni pentru o programare la Oradea, pentru ca în ziua premergătoare programării să fie anunțat că nu mai sunt locuri. A plecat în Ungaria, unde a făcut radioterapia imediat și pe gratis.

Printr-un proiect transfrontalier HURO – Ungaria – România, Clinica de Radioterapie din oraşul maghiar Debrecen a fost dotată cu aparatură modernă de ultimă generaţie, iar conform prevederilor de implementare a proiectului, pacienţii bolnavi de cancer din România beneficiază de gratuitate pentru procedurile de specialitate cu radioterapie. Derularea proiectului a început în urmă cu circa doi ani şi se va desfăşura pe parcurul a încă trei ani, oferind astfel o şansă bolnavilor de cancer din Satu Mare, oraşul Debrecen aflându-se la mică distanţă.

radioterapie1

Medicul Stelian Pop afirmă:

“Pentru a beneficia de tratament în clinica din Debrecen, pacienţii au nevoie de biletul de externare din spital, care conţine infomaţii despre extinderea bolii, precum şi de recomandarea din partea medicului specialist din oraşul unde este tratat. Singurul aspect care ar putea ridica probleme este faptul că în protocoalele de implementare a proiectului transfrontalier nu este prevăzută şi asigurarea cazării pentru bolnavii de cancer care necesită radioterapie pe durata tratamentului. Dar, pentru cei care nu se deplasează zilnic la Debrecen – în condiţiile în care mulţi sătmăreni preferă să facă acest lucru – există alte alternative, cum ar fi cazarea în motelurile mai ieftine”.

Cu toate că a înregistrat un mic regres în ultimii ani, cancerul continuă să facă ravagii la Satu Mare. Pe primele trei locuri se află în continuare cancerul pulmonar, cancerul de col uterin şi cancerul de sân. Numărul bolnavilor aflaţi în evidenţele Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean este de peste 8.600, din care până la aproape 4% sunt cazurile noi înregistrate zilnic.

|Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro