Norme Coca 2023 - 2024

Laboratorul public japonez Riken a anunţat lansarea unor noi studii ce au fost concepute pentru a confirma sau pentru a infirma existenţa celulelor STAP, aflate în centrul unei importante polemici ştiinţifice în Japonia, informează AFP

Timp de un an, savanţii niponi vor reproduce, în măsura în care va fi posibil, experimentele coordonate de cercetătoarea Haruko Obokata, dar şi alte studii, cu scopul de a verifica rezultatele pe care această tânără cercetătoare a spus că le-a obţinut, dar asupra cărora planează anumite dubii, scrie descopera.ro.

Directoare a unei unităţi de cercetare la Riken, Haruko Obokata a publicat în ianuarie, în două părţi, în revista ştiinţifică britanică Nature, o teză ce prezenta o metodă de creare a celulelor pluripotente pe baza unor celule mature.

Procedeul, care are la prima vedere un potenţial revoluţionar pentru medicina regenerativă, ar consta în stimularea proprietăţilor de apărare a celulelor supuse unui stres particular (baie într-o soluţie uşor acidă, plasarea într-o centrifugă şi petrecerea unei perioade de timp într-o soluţie de cultură). Scopul metodei: să le facă să revină la un stadiu anterior, aproape embrionar, fără a trece prin manipulări genetice. Dar, la puţin timp după aceea, unul dintre coautorii studiului a contestat rezultatele anunţate, pe motivul că o parte din date publicate erau, după părerea lui, false.

Laboratorul Riken a înfiinţat atunci un comitet de anchetă care, săptămâna trecută, a ajuns la concluzia că există anumite nereguli în rezultatele publicate, atât de grave încât se poate presupune că celulele STAP nu au fost obţinute niciodată.

"Combinând imagini provenind din experimente diferite şi folosind datele anterioare, profesorul Obokata a acţionat într-un fel care în niciun fel nu este permis", a declarat comitetul de anchetă, după ce a analizat în detaliu toate problemele dezvăluite în rezultatele studiului coordonat de această tânără cercetătoare în vârstă de doar 30 de ani, care are un profil neobişnuit într-un domeniu ştiinţific dominat de bărbaţi în vârstă.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro