Norme Coca 2023 - 2024

Bolnavii care necesita tratament cu interferon nu vor fi afectati de scandalul medicamentelor contrafacute, da asigurari Ministerul Sanatatii.

Scandalul medicamentelor falsificate descoperite in trei farmacii din tara i-a ingrijorat pe buna dreptate pe cei aproximativ 4.000 de bolnavi care urmeaza tratament cu medicamente din clasa Interferon, mai ales dupa ce oficialii din minister au anuntat ca urmeaza a fi retras de pe piata intreg lotul de interferon, dupa care fusesera contrafacute dozele descoperite la Pitesti si in Ialomita.

Un comunicat de presa remis ieri dupa-amiaza de Ministerul Sanatatii (MS) are insa darul de a-i mai linisti pe bolnavii suferind de hepatita C care urmeaza tratamente pe baza de interferon, oficialii din minister dand asigurari ca aprovizionarea farmaciilor cu Pegasys nu va fi intrerupta, iar medicamentul va putea fi achizitionat ca si pana acum, insa din loturi originale si fara risc.

In comunicatul amintit se mai precizeaza ca pacientii care necesita interferon in medicatie nu vor avea nicio problema in asigurarea tratamentului si ca „s-au purtat deja discutii cu furnizorul medicamentului Pegasys, solutie injectabila in seringa preumpluta, respectiv firma Roche, pentru a asigura pe piata farmaceutica necesarul de doze, fara discontinuitate in aprovizionare”.

Li se reaminteste insa pacientilor sa se prezinte la medicii curanti pentru stabilirea conduitei terapeutice adecvate.

 

Farmacist Razvan Prisada

Farmacist Razvan Prisada

Oamenii sunt speriati si intreaba in farmacii daca nu cumva si vaccinul antigripal sau alte medicamente pot fi falsificate.

Farmacisul Razvan Prisada, presedintele Colegiului Farnmcistilor din Buzau, spune ca din pacate, fenomenul medicamentelor falsificate este din ce in ce mai amplu la nivel mondial, dar in acest caz se fac eforturi pentru a linisti populatia, explicand fiecarei persoane in parte, ca produsele ieftine, de obicei, nu intra in vizorul mafiei medicamentelor.

Avem discutii cu fiecare dintre pacienti, in parte. Oamenii sunt speriati si trebuie linistiti. Le explicam ca cei care fac parte din astfel de retele de falsifictaori nu se incurca cu medicamente ieftine, pentru ca riscul de a fi descoperiti inainte de a-si recupera cel putin sumele investite este foarte mare. Un vagon de paracetamol, spre exemplu, nu face cat un lot de Pegasys. Din pacate, nu vorbim despre un caz izolat de falsificare a medicamentelor. Chiar la sfarsitul lunii august a mai fost depistat un medicament contrafacut, pe piata din Romania si din Germania. Este vorba despre medicamentul SUTENT – capsule de 50mg, un medicament oncologic foarte scump, al carui pret ajunge la 20.000 de lei/luna/pacient. Falsurile erau mult mai bine realizate decat in cazul PEGASYS,  iar produsul falsificat folosea ambalaje si numere de lot autentice ale Pfizer, astfel ca diferenta dintre original si fals era greu perceptibila. Pfizer a retras atunci, din Romania si din Germania, loturile in cauza, aflate la distribuitori si in farmacii”, a explicat farmacistul Razvan Prisada.  

 

farmacie

Reamintim ca pe piata farmaceutica romaneasca au fost descoperite in urma cu trei zile cateva zeci de doze de interferon contrafacut, medicament vital pentru aproximativ 4.000 de bolnavi de hepatita C, care in loc de substanta activa necesara tratamentului continea un amestec de glucoza, apa si fibre celulozice.

Este o contrafacere grosolana.  De aceea a si fost usor de sesizat chiar de catre pacientii care si-l administrau mai de mult. Produsul fals nu contine un anumit cod de bare pe marginea interioara a capacului, seringile sunt dintr-un plastic grosolan, iar pistonul de culoare alba si capacul acului de culoare neagra”, explica farm. Razvan Prisada, presedintele Colegiului farmacistilor din Buzau. El atrage atentia ca pacientii care folosesc acest medicament „trebuie sa tina cont de faptul ca produsul original este continut intr-o seringa din sticla, cu pistonul rosu si capacul acului gri, orice carecteristica ce difera de acestea indicand faptul ca produsul este contrafacut”, caz in care nu trebuie administrat, pacientii trebuind sa se adreseze imediat medicilor curanti si farmaciilor de unde au achizitionat medicamentul.

 

Analizele de laborator au confirmat falsul

Analizele de laborator au confirmat falsul

Compania farmaceutica Roche Romania SRL, reprezentanta a firmei Roche Registration Limited, Marea Britanie, a fost informata cu privire la prezenta confirmata pe piata din Germania a unui produs contrafacut, prevazut cu eticheta Pegasys 180 µg/0,5 ml solutie injectabila in seringa preumpluta (peginterferon alfa-2a), seria B1299B03  EXP 07 2015. Produsul contrafacut a fost identificat si plasat in carantina de catre un distribuitor paralel din Germania. Nu se cunosc tarile in care a fost distribuit produsul contrafacut, dar se stie ca acesta are imprimat acelasi numar de serie ca medicamentul original Pegays al companiei Roche. Seria cu numarul B1299 de seringi cu medicament original a fost distribuita in mai multe tari din Uniunea Europeana, Pakistan si Australia.

Analiza chimica a produsului contrafacut a confirmat faptul ca acesta NU contine peginterferon alfa-2a (substanta activa din Pegasys), nu prezinta eficacitate si siguranta la administrare, astfel ca seringa preumpluta contrafacuta nu trebuie utilizata.

Din pacate, Romania este o piata buna de desfacere pentru medicamentele destinate tratamentului bolilor hepatice, intrucat ocupa un loc fruntas in Europa, in ceea ce priveste prevalenta virusului hepatic C. Potrivit statisticilor, exista aproximativ doua milioane de pacienti, dintre care 600.000 au fost diagnosticati cu hepatita C, 80-90 la suta dintre acestia fiind deja in stadiu cronic. Este foarte posibil ca ciferele sa fie mai mari, intrucat specialistii considera ca nu toti bolnavii de hepatita B si C au fost diagnosticati.

In mod ironic, desi se situeaza pe primele locuri in ceea ce priveste incidenta bolilor hepatice, Romania se claseaza pe ultimul loc din 30 de state europene, in ceea ce priveste accesul pacientilor cu hepatita la tratament si servicii medicale specializate.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro