De la începutul anului 2015, peste 200 de funizori de servicii medicale din judeţul Galaţi au fost sancţionaţi de Casa de Asigurări de Sănătate după ce s-a constatat că au încălcat legea. În noiembrie 2014, 36 de medici şi farmacişti din Galaţi au fost trimişi în judecată pentru falsificarea a 10.000 de reţete!
Scandalurile din Sănătate par să nu se mai oprească, iar ilegalităţile curg pe bandă rulantă, după cum recunosc chiar autorităţile. Potrivit unui raport prezentat pe 27 octombrie la Comisia de Dialog Social organizată de Prefectura Galaţi, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a făcut de la începutul acestui an 735 de controale la furnizorii de servicii medicale care au contracte cu statul, fie că vorbim despre medici de familie şi farmacii sau despre clinici medicale private sau publice. Cu ocazia controalelor s-au descoperit o sumedenie de nereguli. Cel mai grav lucru descoperit readuce din nou în atenţie scandalul prescrierii de medicamente compensate unor persoane decedate. Nu mai puţin de şase furnizori de la Galaţi (al căror nume nu a fost făcut public) au fost sancţionaţi pentru că au raportat servicii medicale efectuate unor pacienţi morţi. Alţi 183 furnizori au fost sancţionaţi pentru că au prescris reţete pacienţilor pe perioada internării acestora în spital, lucru care contravine legii. Patru medici s-au ales cu diminuarea cu 5% a valorii minime garantate a punctului per capita pentru nerespectarea programului de lucru.
În cazul a doi furnizori, sancţiunile s-au aplicat pentru că au făcut analize medicale la altă dată decât cea înscrisă pe biletele de trimitere, în vreme ce alţi doi au fost sancţionaţi pentru că au efectuat investigaţii paraclinice în baza unor bilete de trimitere eliberate în urma efectuării unor servicii medicale clinice care nu făceau obiectul contractului încheiat cu CJAS. Un medic a fost sancţionat cu amendă contravenţională pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare privind modul de eliberare a certificatelor de concedii medicale, iar un furnizor a fost sancţionat pentru necompletarea corectă şi la zi a formularelor utilizate. Din păcate, cum spuneam, instituţia nu a făcut publice şi numele medicilor vinovaţi de încălcarea legii. Mai este de precizat că în cursul anului 2011 procurorii au declanşat o amplă anchetă, în cursul căreia au audiat peste 1.000 de persoane, în legătură cu reţelele de medicamente eliberate „în fals” la Galaţi. La mijloc a fost vorba de peste 10.000 de reţete falsificate, iar dosarul a fost trimis în instanţă în noiembrie 2014, fiind inculpaţi 36 de medici şi farmacişti, pentru un prejudiciu de circa 500.000 de lei. Procesul este în curs.