Norme Coca 2023 - 2024

Scarlatina este boala pe care o fac aproape toti copiii, exista un detaliu foarte important de mentionat: poate avea complicatii care, netratate, au urmari grave.

“Scarlatina este o boala infecto-contagioasa data de un microb, streptococul beta-hemolitic  de grup A si face parte din categoria bolilor copilariei. Este o boala pe care frecvent o faci la varstele de patru,cinci ani, cand intri in comunitate, in gradinita, sau cand intri in primele clase ale scolii. Nu exista o profilaxie specifica, ca sa poti face vaccinare si sa o previi. Din aceasta cauza majoritatea copiilor o fac”, explica dr. Virgil Musta, medic primar boli infectioase.

scarlatina

Tratament scarlatina

Transmiterea scarlatinei este pe cale orala.

“Streptococul se gaseste in gat si trece de la un copil la altul. In momentul in care streptococul are o toxina, produce scarlatina. Este o boala pe care, teoretic, o faci o singura data in viata, sau maxim de patru ori, pentru ca imunitatea este protectiva impotriva toxinei si, daca ai facut o data scarlatina, faci anticorpi impotriva toxinei si nu mai faci scarlatina, chiar daca faci alte infectii streptococice.”, adauga dr. Virgil Musta, medic primar boli infectioase.

Scarlatina este o boala autolimitanta, care nu pune probleme si care dureaza cateva zile.

Exista o singura problema la scarlatina: streptococul netratat poate da doua complicatii imunologice, si anume reumatismul articular acut cu cardita reumatismala si glomerulonefrita acuta post-streptococica, care sunt complicatii nu atat de severe, cat pot evolua ca boli cronice.

Se poate sa ajungi la varsta de 20 de ani pe  program de dializa cronica pentru ca nu ai tratat cand a trebuit scarlatina, sau esti cu probleme cardiace la aceasta varsta, care iti afecteaza viata normala.

“De aceea este recomandat ca orice infectie streptococica dovedita sa fie tratata, pentru a nu ajunge la aceste riscuri, boli care de multe ori nici nu stii ca le-ai avut, doar te trezesti cu boala cronica peste 10, 20 de ani”, mai spune dr. Virgil Musta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tratamentul pentru scarlatina este standardizat, este un tratament cu penicilina timp de sase zile, dupa care se dau trei saptamani moldamin, penicilina retard.

Scarlatina simptome

Simptomele scarlatinei sunt diferite si sunt urmate de o eruptie.

“Febra, varsaturi, angina, durere in gat, apoi, la doua- trei zile, apare o eruptie pe tegument, dureaza trei, patru zile si se autolimiteaza. Trei, patru zile, daca nu e tratament, daca e un tratament, una-doua zile. Oricum, eruptia dispare, dar – am spus – este bine sa fie tratata pentru ca sa nu favorizam aceste complicatii.”, spune dr. Virgil Musta.

“Sunt leziuni eritematoase, dar in realitate eruptiile seamana foarte mult unele cu altele. Deci o eruptie de andenovirus, cu o eruptie data de streptococ, cu o eruptie data de enterococ sunt foarte, foarte asemanatoare. Din aceasta cauza, exista niste semne tipice pe care medicul infectionist, sau medicul pediatru sau medicul de familie care a vazut mai multe cazuri e obisnuit sa le recunoasca, dar nu totdeauna, nici macar noi nu suntem siguri. Si atunci avem nevoie si de investigatii suplimentare, de investigatii de laborator, ca sa putem diagnostica. Corect, diagnosticul se pune de catre medicul infectionist pentru ca, conform legislatiei actuale, scarlatina este o infectie cu declarare obligatorie nominala. Face parte din categoria bolilor infecto-contagioase de grup A, si cu internare obligatorie in spitalul de boli infectioase”, completeaza dr. Virgil Musta, medic primar boli infectioase.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro