Norme Coca 2023 - 2024

Schimbările frecvente ale valorilor tensiunii arteriale pot accentua deteriorarea progresivă a funcţiei congnitve odată cu înaintarea în vârstă. Concluzia se desprinde din două studii ample, apărute recent în revista „Hypertention“.

  • Fluctuaţiile frecvente ale tensiunii arteriale pot agrava deteriorare progresivă a funcţiei cognitive asociate procesului de îmbătrânire, potrivit analizei a două studii publicate în revista „Hypertension“, notează Sciences et Avenir.

Cercetările au durat cinci ani şi au implicat peste 25.000 de pacienţi hipertensivi trataţi, cu vârste de peste 55 de ani, fără deficite cognitive. Toţi participanţii au fost evaluaţi periodic, măsurându-li-se  ritmul cardiac şi tensiunea arterială la fiecare şase luni. De asemenea, aceştia au efectuat diverse teste (de orientare, de calcul, memorie, atenţie etc.) pentru evaluarea funcţiilor cognitive la începutul monitorizărilor, la doi ani şi la sfârşitul acestora.

Tensiune arterială scăzută, nepericuloasă

Rezultatele au arătată că o presiune arterială sistolică mare (> 145 mmHg) se asociază cu o progresie mai rapidă a declinul cognitiv, în timp ce un nivel relativ scăzut al acestei valori (<124 mmHg) nu pare să producă prejudicii.

Totuşi, riscul cel mai mare de deficit cognitiv a fost înregistrat în cazul persoanelor care au prezentat variaţii importante ale tensiunii arteriale de la o vizită la alta (indiferent de valorile avute), precum şi un ritm cardiac accelerat.

Astfel, cercetările au condus la concluzia alarmantă că instabilitatea tensiunii arteriale şi pulsul prea rapid produc daune în structura şi funcţionarea creierului, favorizând instalarea mai rapidă a demenţei.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro