Medicii de familie vor fi veriga cea mai importantă din sistemul sanitar, întrucât se va pune accentul pe consultaţii de prevenţie.

Bolnavii vor fi trataţi după reguli noi, începând cu data de 1 iunie. Deşi noul pachet de servicii medicale de bază era preconizat să intre în vigoare la 1 aprilie, a fost amânat pentru 1 mai, iar ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că reforma va fi  aplicată de la 1 iunie. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au anunţat că va continua dezbaterea publică pe marginea pachetului, deoarece încă mai sunt de pus la punct anumite detalii.
Pachetul de bază reglementează asistenţa medicală în spitale, policlinici, la medicii de familie şi în sistemul medical de urgenţă. Printre noutăţi se numără faptul că pacienţii vor avea dreptul la mai multe consultaţii gratuite la medicii specialişti şi la cei de familie, anumite investigaţii precum mamografiile, colonoscopiile şi endoscopiile vor fi gratuite. De asemenea, vor beneficia de analize şi controale preventive, o dată la trei ani, tinerii şi anual cei trecuţi de 40 de ani.
Noul pachet de servicii medicale de bază prevede ca operaţia de cezariană la cerere să fie contracost. O altă noutate o reprezintă gratuitatea unor servicii medicale stomatologice pentru unii copii şi anumite categorii de pensionari.
Printre cele mai importante prevederi se numără introducerea „listei de aşteptare” în policlinici şi spitale. Astfel, vor fi stabilite patru niveluri de prioritate, care vor determina intervalul de timp în care pacientul trebuie să ajungă la medic. Pentru două dintre niveluri vor putea fi create liste de aşteptare.
Şi semnarea Contractului Cadru ar putea fi amânată la 1 iunie, deşi era preconizată pentru 1 mai.

Evaluarea periodică a stării de sănătate este spre binele tuturor

Medicii de familie aşteaptă răspunsuri la problemele lor de la Ministerul Sănătăţii. “Pachetul de bază, aşa cum arată, pare complex şi aduce multe modificări în activitatea medicilor de familie şi în modul de adresabilitate a populaţiei către aceştia. Însă avem şi destule nelămuriri. Su spune că se va pune accent pe profilaxia primară, respectiv evaluarea periodică a stării de sănătate, cu stabilirea riscului de îmbolnăvire, dar problema pe care noi o ridicăm este cum reuşim să convingem populaţia tânără să vină la medicul de familie pentru un examen complet? Deocamdată, nu s-a găsit o soluţie în acest sens. Noi nu putem trage pacienţii de mânecă să vină la cabinet. Şi dacă nu vin şi descoperă târziu o boală, noi suntem sancţionaţi. Asta e bătaie de joc”, a declarat medicul Mihaela Covrig, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ (DSP) susţin, însă, că schimbările care se prevăd în sistemul medical vor creşte gradul de satisfacţie a pacienţilor, dar şi a medicilor. “Este un proiect de mare anvergură, care va schimba foarte multe în sistemul sanitar. Orice schimbare este un lucru bun. Eu cred că serviciile medicale vor fi mult îmbunătăţite, iar pacienţii vor fi, cu timpul, din ce în ce mai mulţumiţi”, a declarat Dan Morenciu, directorul DSP Neamţ.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro