Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, Ovidiu Butuc, a anunţat miercuri că unitatea spitalicească este singura din Regiunea Centru, care utilizează kit-uri disectoare ultrasonice pentru proceduri laparoscopice, adică sisteme de sigilare şi disecţie vasculară, care presupun mobilizarea organelor fără a se mai utiliza fire de sutură sau clipuri.

Potrivit conducerii SCJU Târgu Mureş, cele patru kit-uri, în valoare totală peste 19.000 de euro, au fost donate de o firmă, luna aceasta, iar până în prezent s-au făcut trei intervenţii cu ele, la Clinicile Chirurgie I şi Chirurgie II.

Ovidiu Butuc a spus că sistemul este total independent, nu necesită generator conectat la o sursă de curent electric, este uşor de utilizat, are numeroase avantaje şi uşurează mult munca echipei medicale.

'Vasele ce pot fi sigilate sau tăiate cu acest sistem sunt arterele, venele şi vasele limfatice, cu diametrul de până la 5 milimetri. Avantajele utilizării acestei metode moderne sunt reducerea timpului operator cu minim 40 %, reducerea hemoragiilor intra şi postoperatorii cu până la 80 %, cu scăderea necesarului de sânge transfuzie, reducerea timpului de spitalizare post operator cu până la 3 zile, recuperarea postoperatorie mai rapidă cu reintegrarea pacientului şi scăderea reintervenţiilor datorită faptului că în corpul pacientului nu vor exista materiale străine (fire, clipuri)', a precizat conducerea SCJU Târgu Mureş.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro