„Am copii pe care nu am reuşit să îi vaccinez, asta pentru că în lunile ianuarie, februarie şi martie nu am avut deloc vaccin în cabinet. Faptul că s-au mutat vaccinările la noi nu este neapărat un lucru rău, dar consecinţele pot fi grave dacă nu avem şi serul necesar în cabinete pentru a imuniza copiii. O altă problemă este că părinţii nu ştiu că vârsta la care le facem unele vaccinuri s-a schimbat. De exemplu, potrivit vechiului calendar, ROR-ul se făcea la şapte ani, acum se face la cinci ani”, a explicat un medic de familie.

Riscuri pentru copiii nevaccinaţi

Acesta mai atrage atenţia că şansele ca micuţii să nu fie imunizaţi sunt mari, iar în astfel de situaţii riscurile pentru sănătate sunt majore. „Sunt copii de care nu avem cum să mai dăm, asta pentru că şi-au schimbat domiciliul şi nu avem cum să îi contactăm. Dacă nu se face rapel pe anumite vaccinuri sunt riscuri pentru sănătate. Şi acel rapel se face şi el într-un anumit interval”, a mai spus medicul de familie.

Concret, vaccinurile prevăzute în calendarul naţional de vaccinare ar trebui asigurate în întregime de statul român, părinţii nefiind nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru achiziţionarea serului.

„Ce este în calendarul de vaccinare e oferit gratuit de Ministerul Sănătăţii. Dacă părintele vrea altă schemă de vaccinare se sfătuieşte cu medicul de familie şi se face comandă de vaccin. Spre exemplu, vaccinul împotriva hepatitei A este unul opţional, la fel şi cel anti-HPV, care se face doar la cerere”, a explicat şi medicul de familie Gabriel Munteanu.

Modificările din calendarul  naţional de vaccinări

Potrivit acestuia, calendarul stabilit pentru anii 2015 - 2016 este diferit faţă de cel de anul trecut din punctul de vedere al vaccinărilor, dar şi al vârstelor la care se fac imunizările. De asemenea, un nou carnet de vaccinări este în momentul de faţă lansat în dezbatere publică.

Astfel, noul calendar prevede că părinţii trebuie să meargă cu micuţii la medicul de familie la două luni, la patru luni şi la 11 luni, acesta urmând să imunizeze copilul împotriva mai multor boli, printre care difteria, tetanosul, tusea convulsivă sau poliomielita. La 12 luni li se administrează, tot de către medicul de familie, primul vaccin ROR (rujeolă, oreon, rubeolă), rapelul fiind administrat la 5 ani.

La 14 ani, copiii fac un nou rapel pentru antidifterie, antitetanos şi antituse convulsivă (DTT). Spre comparaţie, vechiul calendar prevedea vizite mai dese la medicul de familie pentru imunizare, inclusiv o vizită în momentul în care copilul avea şase luni. De asemenea, conform calendarului vechi, vaccinurile ROR şi diftero-tetanos se făceau la şapte, respectiv 14 ani, în cadrul campaniilor de imunizare în şcoli, care nu vor mai avea loc din toamna acestui an.

„Avem medici şcolari doar în Bucureşti”

„Cu excepţia Bucureştiului, care are o reţea de medicină şcolară, nu prea există medici şcolari în ţară. Noi trebuie să fim arondaţi unui medic de familie. Există riscuri dacă nu se face vaccinare, este obligativitatea noastră să prevenim bolile care pot fi prevenite şi, în acelaşi timp, trebuie să avem respect faţă de cei din jur”, a declarat şi profesorul Doina Pleşca, şeful Spitalului de Copii Gomoiu din Capitală.

Consilierea devine, din toamnă, responsabilitatea medicului de familie. „Părintele trebuie consiliat. La unii merge şnur, alţii ne refuză din cauza informaţiilor pe care le citesc pe internet. Pe ei trebuie să-i convingem cât de importantă este vaccinarea.

Cei pe care nu-i vaccinăm riscă să facă boli care pot duce la deces. Cei care trăiesc ajung să aibă sechele grave. În plus, le pot da viruşi şi celor cu care intră în contact. De aici şi consecinţele economice grave”, a precizat şi medicul de familie Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. De altfel, în prezent se lucrează la o nouă lege privind vaccinarea, care ar putea conţine şi sancţiuni pentru părinţii care nu îşi imunizează copiii.

 

Sursa