Nou-născuţii care se vor naşte în maternităţile din Timişoara, începând din luna august, vor beneficia de un screening gratuit pentru descoperirea unor eventuale boli congenitale ce i-ar putea transforma, ulterior, în persoane cu handicap, dacă nu sunt trataţi corespunzător încă din primele zile de la naştere.
Reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Timiş, partener şi finanţator al acestui proiect, împreună cu maternităţile timişorene "Dr. D. Popescu" şi "Bega" şi cea din Lugoj, dau asigurări că screeningul propriu-zis va demara de luna viitoare, până acum efectuându-se astfel de teste doar unui număr redus de bebeluşi.

Medicii neonatologi timişoreni susţin că unul din 2.000 de nou-născuţi suferă de boli congenitale - cele mai grave fiind deficienţele mintale sau deficienţe de auz -, probleme de sănătate care dacă sunt depistate la timp pot fi tratate, astfel încât micuţii să ducă o viaţă normală. Dacă în prezent în ţară se efectuează screening pentru doar două afecţiuni congenitale, medicii timişoreni doresc extinderea la nivel naţional, la 55 de boli.

"Acum, în ţară se testează două boli, iar noi vom face testele pentru 55 de boli. A fost creat un soft care va prelucra datele, obţinând o hartă mult mai clară. Testele se vor face în spital, apoi se vor prelucra", spune dr. Bianca Gavriliţă, consilier judeţean, implicat în proiect.

Dr. Gabriela Olaru, şefa Clinicii de neonatologie a Maternităţii Odobescu Timişoara, explică faptul că screeningul se face între a treia şi a cincea zi de la naştere şi că există peste 100 de boli care pot avea debut în perioada neonatală şi nu se pot depista fără acest screening. "Se pare că prevalenţa altor boli, cum este deficitul de hormoni de suprarenală, are o incidenţă mai mare în populaţie decât alte boli", a menţionat dr.Gabriela Olaru.

În străinătate se face testarea pentru boli pe regiuni, în baza unor studii şi statistici despre incidenţa anumitor boli în anumite regiuni. În România nu există, încă astfel de hărţi ale bolilor congenitale, pentru că nu s-a făcut acest screening până acum.

Screeningul neonatal prezintă avantaje sociale, morale şi materiale, întrucât copiii care vor fi depistaţi cu aceste boli vor fi îndreptaţi spre centre care să-i ajute să înveţe cum să trăiască cu boala respectivă, dacă nu se poate trata. Unele boli se pot trata doar printr-o dietă alimentară care trebuie respectată.

"Pe de altă parte, când depistezi o astfel de boală, costurile sociale devin mult mai mici, întrucât costurile cu un copil sau cu un adult handicapat sunt mult mai mari, atât cele morale, cât şi cele pentru încadrarea în muncă, medicaţia sau pensia de handicap", a adăugat dr. Bianca Gavriliţă.

Costul unui test de screening neonatal ajunge la circa 95 de euro, dar cele din Timişoara vor fi susţinute financiar din bugetele local şi judeţean. În judeţ se nasc circa 6.500 de copii anual.

Deputatul Sorin Grindeanu este cel care şi-a dorit să transforme campania screeningului neonatal într-un program naţional, prin care părinţii să fie informaţi despre riscurile la care pot fi supuşi bebeluşii lor dacă nu fac o procedură de screening. "Ţinta principală este cea legată de a reuşi ca acest screening să poată intra pe finanţare naţională. În Germania sunt programe finanţate de stat şi care sunt obligatorii pentru nou-născuţi, pentru a se preveni eventualele boli la care dacă nu se acţionează într-un timp corect e tardiv", a declarat Sorin Grindeanu. AGERPRES

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro