Screening-ul pentru boala Alzheimer nu este util pentru persoanele care nu prezinta simptome, sustine psihiatrul german Frank Jessen, subliniind ca testele actuale nu pot prognoza aparitia acestei maladii pe baza parametrilor individuali de sanatate, scrie agentia DPA.

Singura exceptie este atunci cand boala se dezvolta la o varsta relativ tanara si acest fapt s-a intamplat de mai multe ori in genealogia unei familii, ceea ce sugereaza o forma mostenita de boala, spune Jessen, care este membru al Asociatiei germane pentru Psihiatrie, Psihoterapie si Psihosomatica.

Screening-ul pentru Alzheimer, boala care distruge progresiv memoria si alte functii mentale importante si care este cea mai comuna cauza a dementei, este recomandabil atunci cand sunt prezente chiar si simptome minore, cum ar fi inmultirea episoadelor de uitare si confuzie.

In timp ce un diagnostic al bolii Alzheimer este stresant atata timp cat nu exista nici un tratament, depistarea precoce permite pacientilor sa isi schimbe stilul de viata — sa-si exerseze si sa-si stimuleze mai mult intelectul si sa aiba o dieta mai sanatoasa, toate acestea putand incetini sau opri avansul dementei.

Atata timp cat simptomele sunt inca minore, pacientii pot folosi timpul in cel mai bun mod cu putinta, de exemplu, prin indeplinirea visurilor avute pe parcursul vietii si facand aranjamente importante, cum ar fi numirea unui ingrijitor pentru sanatate si avertizarea acestuia, in avans, cu privire la problemele de sanatate care pot surveni.

Exista si un alt motiv pentru a face screeningul de detectare a maladiei Alzheimer atunci cand apar simptome posibile: cauza simptomelor ar putea fi o dezordine mentala complet diferita care poate fi tratata in mare masura daca este detectata timpuriu.

Lapsusurile de memorie pot fi un rezultat al depresiei, spune Jessen. Hipofunctia tiroidiana, deficientele de vitamina B12 sau acid folic, precum si deficienta functionarii rinichilor, ficatului sau pancreasului dau simptome similare cu dementa, mai precizeaza DPA.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro