"Platforma E-Sănătate.MD prezintă astăzi un reportaj foto despre condițiile din unele cămine pentru rezidenții de la Universitatea de Medicină. Autorul, Irina Papuc descrie cu lux de amănunte starea camerelor în care sunt cazați viitorii medici din căminul numărul 16 al Universității de Medicină. Acolo domnește mizeria, mucegaiul, mobila se prăbușește sau este legată cu ață, saltelele sunt rupte, dușul e distrus, iar imaginea completă a unei camere este cu totul dezolantă.
De altfel, imaginea este complet jalnică și antagonică situației din alte cămine ale aceleiași universități, care sunt dotate și reparate, astfel că viitorii doctori reușesc să trăiască în condiții decente.
Criza medicamentelor în spitale se adâncește și are substrat politic - este titlul unui alt articol publicat de E-Sănătate. Ieri responsabilii de la Ministerul Sănătății au avut mai multe întrevederi cu responsabilii de asigurarea cu medicamente, managerii de spitale, precum și cu distribuitorii de medicamente și dispozitive medicale cu care au discutat despre criza de medicamente din spitale. Aproape nimeni dintre părți nu a fost destul de deschis cu presa și prin urmare nu este foarte clar la ce compromisuri au ajuns toate părțile. Unii distribuitori au spus că nu vor să-și asume angajamente, pentru că vor înregistra pierderi mari, de aceea nici n-au semnat contractele cu spitalele. Aceștia spun că sunt în așteptarea unui nou Guvern, care ar rezolva problema, prin voință politică. „Suntem puși în situația de a nu semna unele contracte, de exemplu cel pentru asigurarea consumabilelor pentru dializă. Nu am semnat contractul pentru că sunt condiții ucigătoare”, a declarant pentru Sănătate INFO Stanislav Lisnic, juristul companiei Imunotehnomed.
Încă o porţie grasă de promisiuni. Guvernul a publicat planurile pe care le are pentru următorii patru ani pentru sistemul de sănătate. Potrivit programului de guvernare, în sănătate, planurile sunt din nou grandioase, cel puţin pe hârtie şi la nivel declarativ. Astfel, vedem că ni se dau la porţie aceleaşi promisiuni – doctorii vor avea salarii mai mari, spitalele vor fi dotate cu tehnică, remunerarea se va face în funcţie de performanţe, etc.
Totuși, unele obiective trasate pe foaie de actualul Guvern sunt de-a dreptul futuriste, iar altele imposibil de implementat. De exemplu, viitorii funcționari publici își propun să „abiliteze pacientul cu capacităţi decizionale în gestiunea propriei sănătăţi”, ce-ar însemna însă exact acest lucru nu este clar. Totodată, aceștia se aventurează să efectueze screeninguri la nivel naţional pentru diferite categorii de populaţie și chiar să revizuiască mecanismul de acreditare a instituţiilor medicale şi farmaceutice, urmând să fie deplasat accentul pe „calitatea serviciilor şi pe performanţă”.”
Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
(Eveniment cu prezenta fizica)