Norme Coca 2023 - 2024

consultatie-medicala-pe-coridor

Proiectul de hotărâre lansat miercuri în dezbatere publică de Ministerul Sănătății prevede modificări la pachetul minimal de servicii medicale și la cel de bază, care s-ar putea aplica începând cu 1 aprilie 2015.

Conform acestui proiect pacienții neasigurați vor putea fi consultați chiar dacă nu sunt înscriși la un medic de familie. Conform HG nr. 400/2014, pachetul minimal de servicii este destinat tuturor persoanelor neasigurate în sistemul de sănătate, iar acesta include „servicii de îngrijire a sănătății, medicamente și materiale sanitare numai în cazul urgențelor medico-chirurgicale și al bolilor  cu caracter epidemic, monitorizarea evoluției sarcinii și a lăuzei, servicii de planificare familială, servicii de prevenție".

În regim de spitalizare continuă și de zi, atunci când pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat, se va introduce precizarea că biletul de internare nu va fi necesar. La internarea pacienților în regim de spitalizare de zi, se va lua în considerare și criteriul epidemiologic pentru bolnavii care au nevoie de tratament pentru afecțiuni ce nu necesită izolare.

Numărul maxim de consultații la domiciliu va fi dublat pentru pachetul de bază
Pachetul de servicii de bază este destinat persoanelor asigurate în sistemul de sănătate și „cuprinde serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătății, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și alte servicii la care au dreptul asigurații".

Proiectul de act normativ inițiat de Ministerul Sănătății prevede dublarea numărului maxim de consultații la domiciliu: 42 în loc de 21, câte sunt în prezent.

„Acestea pot fi acordate și asiguraților nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, asiguraților cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet",

spun inițiatorii proiectului în nota de fundamentare.

În cazul asistenței medicale primare se prevede introducerea posibilității de a administra medicamente la cabinet și introducerea unei analize prin care se poate stabili capacitatea respiratorie a plămânilor cu ajutorul unui aparat special de măsurare în serviciile adiționale ce pot fi acordate de medicii de familie.

Tot în pachetul de bază se vor adăuga și noi situații în care spitalizarea se va putea face fără biletul de trimitere: în cazul bolnavilor care au nevoie de asistență medicală de lungă durată, monitorizarea bolnavilor oncologici, evaluarea dinamică a răspunsului viro-imunologic. Vor fi eliminate anumite orteze, a caror folosire nu mai este recomandata, dar se vor adăuga altele noi, cum ar fi dispozitivele pentru administrarea chimioterapiei.

Proiectul de Hotărâre de Guvern poate fi consultat integral aici în format pdf.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro