Parlamentarul liberal, care deja este membru cu tradiție în Comisia de sănătate a Senatului, susține alocarea a 6 procente din Produsul Intern Brut, capitolului „sănătate”. Acesta este de părere că inițiativa forului din care face parte este deosebit de importantă pentru români.  

Criza din sistemul sanitar nu mai este o noutate, însă parlamentarii cărășeni s-au mobilizat și încearcă să îndrepte lucrurile prin promovarea unei inițiative legislative care prevede creșterea procentului din PIB alocat sănătății.

„De mai multă vreme vorbim despre crizele și disfuncționalitățile din domeniul sănătății publice și considerăm că aici, pe primul loc, se poziționează criza financiară, subfinanțarea sistemului sanitar românesc. De aici decurg toate neajunsurile: salariile mici, exodul medicilor, lipsa dotărilor și a spațiilor adecvate, servicii de calitate sub standard, chiar închiderea unor spitale”, a declarat senatorul Iosif Secășan pentru www.expressdebanat.ro .

Acesta crede că toate demersurile pe care le-a făcut, alături de ceilalți membri din Comisia de sănătate, au eșuat. „Am considerat că toate întâlnirile noastre de până acum, care aveau ca țintă creșterea bugetului sănătății, în principal a fondului unic al asigurărilor de sănătate, au eșuat, pentru că ele prevedeau, în fapt, alocarea unor sume din diferite alte sectoare ale bugetului global consolidat, la care s-au opus atât Ministerul de Finanțe, cât și Guvernul, în ansamblul său”, a subliniat parlamentarul.

Propuneri concrete pentru o finanțare corectă

În aceste condiții, membrii Comisiei de sănătate au considerat că trebuie să ia o atitudine radicală și să susțină, de fapt, ceea ce toate structurile profesioniste din sănătate susțin: aducerea bugetului alocat sistemului de sănătate public la șase procente din PIB. „Inițiativa noastră legislativă a pornit și de la constatarea că România continuă să fie cea mai slab finanțată în acest capitol din Europa. Conform Eurostat, în Europa Centrală și de Est, procentele arată astfel: Slovenia alocă 8,6 procente din PIB, Slovacia, 8,4, Ungaria, 7,6 , Cehia, 7,2 procente, iar Polonia 6,5 din Procentul Intern Brut. În acest context, România primește sub 5 procente. Ca atare, inițiativa noastră legislativă prevede o modificare și completare a articolului 256 din Legea 95/2006 și precizează că fondul național unic de asigurări de sănătate (FNUAS) nu poate fi mai mic de 6 procente din PIB și se formează subvenții de la bugetul de stat, suficiente pentru a garanta faptul că fondul național unic reprezintă cel puțin 6 la sută din PIB”, susține Iosif Secășan.

Comisia a dat aviz pozitiv, însă urmează analiza în plen. „Ne vom strădui să facem lobby în toate grupurile parlamentare și nădăjduim ca inițiativa să aibă succes, deși  cred că Ministerul de Finanțe va da aviz negativ”, a adăugat senatorul.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro