Sefii ar trebui sa-i lase pe angajatii lor sa doarma 30-90 de minute la locul de munca, dupa-amiaza, pentru a incuraja productivitatea, releva un nou studiu, citat de telegraph.co.uk.

Angajatii ar trebui sa poata dormi dupa-amiaza si sa se trezeasca in cel mult 90 de minute, pentru a fi mai creativi si eficienti, sugereaza un studiu academic.
Vincent Walsh, profesor de cercetare psihologica la UCL (University College London), a declarat ca oamenii au devenit "obsedati" de obiceiul de a dormi doar noaptea.
Potrivit lui Walsh, ei au adoptat acest model dupa revolutia industriala si considera ca lipsa somnului in timpul zilei poate dauna grav creativitatii.
El a spus ca angajatii ar trebui sa doarma intre 30 si 90 de minute pentru a fi mai productivi la locul de munca.
"Este cel mai bun moment in care putem dormi. Eu dorm in fiecare dupa-amiaza", a declarat cercetatorul.
"Revolutia industriala ne-a invatat sa dormim doar noaptea, in loc sa dormim o data sau de doua ori in timpul zilei. Motaiala era specifica salilor de asteptare. Daca dorim ca oamenii sa fie mai creativi, trebuie sa fie odihniti. Companiile ar trebui sa le permita sa doarma dupa-amiaza. Trebuie sa renunte la obiceiurile batute in cuie. Lasati-i pe oameni sa fac tot ce vor si daca vor sa lucreze de noapte, nu-i impiedicati", a mai spus Walsh.
Profesorul a precizat ca ideile cele mai bune vin in timpul relaxarii, cand creierul realizeaza noi conexiuni. Creativitatea cu forta nu functioneaza, a adaugat acesta.
El ne sfatuieste sa avem intotdeauna asupra noastra un carnetel, in care sa notam orice idee. Walsh a recomandat cateva perioade de gandire la "nemurirea sufletului".
"Nu poti avea o idee cand incerci sa te gandesti la ea...", a spus cercetatorul. "Ideile survin cand ii permiti creierului sa se relaxeze. Nu depinde de IQ si varsta. Cu cat esti mai batran (totusi!) esti mai creativ. Asadar, varsta poate fi un avantaj", a explicat Walsh.
Profesorul Hugh Piggins, de la Universitatea din Manchester a spus ca somnul este vital pentru memorie si invatare.
Studiile au aratat ca oamenii sunt mai eficienti dupa un somn scurt. Mai mult, creierul "reia" activitatile zilnice in procesele sale, atunci cand dormi.
"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro