Norme Coca 2023 - 2024

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT) Târgu Mureș, doctorul Horațiu Suciu, a anunțat marți, într-o conferință de presă, realizarea celui de-al patrulea transplant cardiac din acest an, în urma prelevării de organe realizate de o echipă de specialiști de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din municipiu.

Foto: (c) Cornel CEPARIU / AGERPRES ARHIVĂ

Dr. Horațiu Suciu a arătat că prelevarea de organe, de la un tânăr de 41 de ani aflat în moarte cerebrală, a fost realizată la SCJU Târgu Mureș de dr. Cosmin Opriș și de medicul rezident Marius Harpa, ocazie cu care s-a prelevat cordul, cei doi rinichi (unul a ajuns la Cluj Napoca, iar altul la București), ficatul, care a ajuns la București și un tegument de piele.

Dr. Suciu a spus că operația de transplant de cord a început la IBCvT Târgu Mureș în noaptea de luni spre marți, la ora 3,00 și s-a încheiat mari dimineața la ora 7,30, iar la acesta au participat alături de el și dr. Marius Matei, dr. Valentin Șerban și dr. Sorin Pașcanu.

Potrivit doctorului Suciu, receptorul este un bărbat din județul Brașov, în vârstă de 48 de ani, care suferea de cardiomiopatie dilatativă de origine ischemică, aflat în evidența IBCvT de peste un an și jumătate, care se afla în stare avansată de insuficiență cardiacă.

"Starea pacientului este foarte bună, suntem mulțumiți și optimiști asupra evoluției ulterioare. Și pacientul pe care l-am operat în urmă cu trei săptămâni este într-o stare foarte bună și este pregătit de externare. Evoluția lui este foarte bună, de asemenea. (...) A fost un efort colectiv care nu poate fi organizat oriunde, a fost o mobilizare așa cum trebuie să fie și suntem bucuroși că putem să oferim acestor pacienți o șansă pentru că aceasta este singura loc șansă la supraviețuire", a precizat dr. Suciu.

Acesta a arătat că IBCvT Târgu Mureș depinde de numărul de donatori, dar și de capacitatea de transport a organelor.

Soția pacientului, Floare Maria Alupoaiei, a declarat ziariștilor că soțul ei a avut primul infarct miocardic în 2004, care s-a repetat în 2006, iar în ultima perioadă respira foarte greu, era ajutat de un aparat de oxigen și că a fost puțin șocată când a primit vestea că s-a găsit un cord compatibil.

Femeia a arătat că și în urmă cu o lună soțul ei a fost programat la un transplant de cord, însă acesta nu a putut avea loc, întrucât Viorel Alupoaiei avea o infecție în organism, dar că acum au venit la Târgu Mureș plini de optimiști.

"A fost foarte vesel, le-a făcut să râdă pe toate asistentele din salon, mie mi-a spus să îl aștept pe hol. Cred că a încercat prin asta să își ascundă emoția", a arătat femeia, care consideră că li s-a dat o mare șansă.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Cristian Anghelache)

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro