Busoi_ND_0fc911edd5

Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a vorbit la Gândul LIVE despre măsurile pe care autorităţile au de gând să le ia pentru a controla mai bine banii din sistemul sanitar. „Vom avea o echipă şoc la control, echipa SWAT”, a spus Buşoi.

Sursa  Gandul.info

Pentru ca pacienţii să aibă un acces în creştere la serviciile medicale, şeful de la CNAS a făcut un apel către toţi managerii de spitale, ca aceştia să facă în aşa fel încât să reducă orice altă cheltuială, mai puţin cea legată de medicamente. Acesta a menţionat că, din păcate, legislaţia aflată în vigoare nu îi permite să îi controleze mai bine pe şefii unităţilor sanitare şi să ia măsuri împotriva neregulilor. „Degeaba le trimitem notificări sau îi atenţionăm pe managerii de spital. Aici, într-un fel, Casa nu are foarte multe pârgii. Nu îi putem controla pe legislaţia existentă. Potrivit legii, putem controla doar relaţia dintre noi şi spitale: dacă ne raportează corect, dacă nu există lucruri falsificate, dacă acele servicii au avut loc. Cum cheltuiesc banii, fraudă, lucrurile astea ar trebui să fie constatate de către cei care au în proprietate acele spitale: Ministerul Sănătăţii şi consiliile judeţene”, a spus Cristian Buşoi.

 

Pentru a controla mai bine banii din sistemul sanitar, preşedintele CNAS a spus, la Gândul LIVE, că se lucrează la o direcţie de control anti-fraudă. „Sperăm ca până la sfârşitul anului să terminăm tot acest proces pentru că am discutat cu ministrul Sănătăţii şi urmează să facem în aşa fel încât tot actul de control din sănătate să fie făcut de Casa de Sănătate”, a precizat Buşoi.

Schimbarea atribuţiilor CNAS urmează să fie stabilită prin hotărâre de guvern. „A doua direcţie va fi aceea de control furnizor şi va fi un fel de echipă de şoc - echipa SWAT a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate - care va merge în punctele cele mai sensibile, în locurile unde avem cele mai mari indicii că ar exista fraudă”, a mai spus Cristian Buşoi.

Prezent la Gândul LIVE, preşedintele CNAS a mai vobit şi despre obiectivele pe care le are pentru 2014. „Cardul de sănătate este una dintre priorităţile anului viitor. Pentru că medicii de familie nu au acceptat să fie ei distribuitorii de carduri de sănătate, acest lucru se va face printr-un serviciu poştal. Este posibil ca Poşta Română să fie distribuitorul, dar acest lucru nu s-a stabilit încă”, a declarat Buşoi.

Acesta a spus că previziunile arată că la jumătatea lui 2014 se va începe distribuirea. „Cu ajutorul acestui card de sănătate banii din sistem vor putea fi controlaţi mai bine. Primul card de sănătate va fi gratuit, iar pentru al doilea, în cazul în care va fi pierdut, va costa 2 euro. Folosirea lui de către pacient va fi una similară ca şi cea în cazul cardului de credit”, a mai spus şeful de la Casă.

video aici

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro